Новосадске музичке свечаности од 20. до 28. априла

Један од наших најугледнијих фестивала уметничке музике, Новосадске музичке свечаности, биће одржане од 20. до 28. априла, током којих ће понудити 13 програма.
Milos-Sofrenovic
Фото: NOMUS

Или, како је сликовитије рекла на конференцији за новинаре програмска сарадница овог фестивала Миа Дорошки, „велику, моћну експлозију добре музике и доброг звука”, иза које стоји мали тим Музичке омладине Новог Сада, која организује Номус.

Војвођански симфонијски оркестар ће на отварању Номуса извести Бетовенов Концерт за клавир бр. 3 са солистом на клавиру и диригентом Фредијем Кемпфом. Овај британски пијаниста ће, иначе, као резиденцијални уметник овогодишњег фестивала приредити и клавирски реситал, који је на програму у недељу, 23. априлаљ. Београдска филхармонија, под диригентским вођством Уроша Лајовица, наступиће са једним од водећих светски хорниста Штефаном Дором. Ту је и Симфонијски оркестар новосадске Академије уметности, са солистом на виолини Стефаном Миленковићем, који ће извести концерт Чајковског, како је истакла Марија Адамов, уметничка директорка фестивала, један од најлепших у виолинској литратури. 

Жанровски искораци  овогодишњем програму Номуса оличени су у мултимедијалном пројекту Владимира Лабата Ровњева, и кореографској представи “О прихватању несавршености” Милоша Софреновића. Конференцији за новинаре је присуствовао и Далибор Рожић, члан Градског већа Новог Сада, задужен за културу, и у име покровитеља фестивала – а, како је рекао, имајући у виду да је Номус један од најјачих адута у процесу подношења кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, и добијање те престижне титуле – истакао задовољство што учествује у промоцији овог најзначајнијег међународног фестивала уметничке музике у Србији.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести