Новосадски џез фестивал: Богат програм за округло 20. издање

НОВИ САД: Радионицама и концертима широм града, већ од 6. новембра почеће уводни програми за 20. издање Новосадског џез фестивала, који ће своје финале имати од 15. до 17. новембра, у Српском народном позоришту.
dzez festival
Фото: Marko Pinjataro, "ambasador" Berklija (berklee.edu)

Како је на, првој у низу најавних конференција за новинаре истакла Весна Каћански, уредница музичког програма Културног центра Новог Сада, који организује Новосадски yез фестивал, уводни програм ће као куриозитет, обележити гостовање бројних звучних имена из света џез музике - “Амбасадора Берклијевог глобалног yез института”, на челу са саксофонистом Марком Пињатаром. Они ће на крају одржати и концерт у главном програму, али пре тога, од 12. до 16. новембра, водиће радионице посвећене џез музици у форми бенда, такозване клинике посвећене појединачним инструментима и семинар о џез педагогији. Програм посвећен yез педагогији, један је од новума овогодишњег Новосадског џез фестивала, а гостовању “Амбасадора Берклијевог глобалног џез института” посредовала је њихова студенткиња, флаутисткиња из Новог Сада, Милена Јанчурић.

И пре тога, од 7. до 12. новембра, биће термини за радионице, али мало затворенијег типа, замишљене као међународне музичке резиденције у оквиру рда Академије уметности у Новом Саду. Водиће их саксофонисткиња, кларинетисткиња и композиторка, Јасна Јовићевић.


Први пут виђено

Први пут у Новом Саду, по истраживању уреднице музичког програма Новосадског џез фестивала Весне Каћански, а 28 година после сличног наступа у бившој Југославији, наступиће три биг бенда у јединственој, “џамбо”, формацији, на концерту 17 новембра, у Српском народном позоришту. Биг бенд РТВ Словеније, Џез оркестар ХРТ-а и Биг бенд РТС-а, на једној бини, свираће свој, али и заједнички програм, који тек треба да буде увежбан.

Прича је помало чудна, а идеја је дошла од Адама Клема, саксофонисте из Новог Сада, сарадника Новосадског џез фестиала, који тренутно свира у Биг бенду РТВ Словеније. Сећам се да су раније на Бледу свирале такве формације, каже Весна Каћански, уз напомену да детаљније информације о главном конертном програму, па и овом концерту, који ће бити увежбаван од 15. новембра у РТВ-у, тек следе. 


Такође, у то време, на програму су већ традиционалне радионице за младе музичаре у новосадским музичким школама “Исидор Бајић” и “Јосип Славенски”.

Концертни програм почиње 6. новембра, у Културном центру Новог Сада, наступом yез хора Факултета музичке уметности Београд. Наставља се 7. новембра, у Студију “М”, концертом оркестра Александра Дујина, који ће свирати посвету Плесном оркестру Радио Новог Сада. Затим ће 8. новембра засвирати и млади на џез сцени, “Драгонс фјулкестра”, бенд састављен од десет музичара, такође у Студију “М”. “Батериа самбаНСа” ће 10. новембра улицама и трговима у центру анимирати Новосађане својим перкусионистичко-плесним програмом, да би наредних дана уследили и концерти у Културном центру “Лаб”, као и у кафеу “Цепелин”...

Улаз на све ове програме је бесплатан. А за главни програм - осам концерата од 15. до 17. новембра, појединачне карте су 900, а тродневне 2.400 динара. Наступају: Мача Гарибијан трио, Стив Вилсон и “Вилонијанс грејн”, Јулија Зидл трио (15. ноембар); “Шалош“, Џеф “Тејн” Вотс квартет, “Амбасадори Берклијевог глобалног yез института” (16. новембар); Џамбо биг бенд, Симус Блејк и “Френч конекшон” (17. новембар).

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести