Објављен ЦД албум „Новосадске композиторке Но. 1”

Након новосадских списатељица, које је Савез феминистичких организација “(Ре)конекција” недавно објединио у антологији, заједнички простор да се јавно представе, захваљујући овом издавачу, добиле су и новосадске композиторке, на управо објављеном истоименом ЦД албуму.
Приватна архива/ Александра Вребалов, Ивана Војновић, Доротеја Вејновић, Александра Степановић и Нинета Аврамовић Лончар
Фото: Приватна архива/ Александра Вребалов, Ивана Војновић, Доротеја Вејновић, Александра Степановић и Нинета Аврамовић Лончар

У релативно кратком року, “(Ре)конекција” је реализовала занимљиву идеју да на овај начин окупи и списатељице и композиторке из Новог Сада, суграђанке, уметнице, објавивши антологију “Новосадска женска проза: Од исповести до путописа”, коју је приредила Владислава Гордић Петковић, и ЦД “Новосадске композиторке Но. 1”, који је приредила Бранка Парлић. Оба издања су објављена у Едицији КАТ, коју уређују Силвиа Дражић и Вера Копицл.

- Компакт диск “Новосадске композиторке Но.1”, као први у низу издања савремене музике новосадских ауторки у извођењу реномираних уметника/ца домаће и међународне музичке сцене, појавио се крајем године у издању СФО “(Ре)конекција”. Савремена класична музика је област у којој су жене све бројније и све успешније и као извођачице и као композиторке. Ни Нови Сад у томе не заостаје и на новосадској музичкој сцени данас делује знатан број младих композиторки са сада већ значајним опусима – истиче издавач. 

На диску се налазе композиције Александре Вребалов, Александре Степановић, Доротеје Вејновић, Јасмине Мине Митрушић, Нинете Аврамовић Лончар и Иване Војновић. Свака од њих заступљена је једном композицијом по сопственом избору. У пратећој књижици могуће је прочитати кратке биографије ауторки, као и кратки опис генезе и музичких обележја самих композиција. Дизајн издања потписује “Ерорр”.

- При избору композиторки које су представљене на компакт диску “Новосадске композиторке Но.1”, руководила сам се искључиво личним и уметничким афинитетима. Трудила сам се да у избору обухватим неколико генерација композиторки различитих уметничких опредељења у што ширем временском периоду. Циљ овог издања је да покаже разноврсност женског стваралаштва, њиховог интересовања и разноликост уметничких тенденција – наводи пијанисткиња Бранка Парлић, која већ дуго упорно ради на афирмацији нове музике. 

Овим избором свакако није заокружен број композиторки које су присутне на новосадској музичкој сцени, указује Бранка Парлић, и најављује да ће на планираном другом компакт диску “Новосадске композиторке Но. 2” бити заступљене композиторке, “које такође задовољавају високе уметничке критеријуме и тај избор ће бити пођеднако добар и занимљив као и овај први.”

- Захвална сам уредницама “(Ре)конекције” Вери Копицл и Силвији Дражић на позиву да будем део овог вредног пројекта посвећеног женском музичком стваралаштву у Новом Саду. Недовољно видљиве новосадске композиторке, са већ значајним опусом и наградама иза себе, свакако то заслужују – подсећа Бранка Парлић.

Подсетимо, СФО “(Ре)конекција” се бави представљањем и афирмацијом савремене уметничке, теоријске и активистичке женске сцене, али, како подсећају, и истраживањем и презентацијом невидљиве женске историје. У свом раду развијају различите продукцијске формате кроз мултимедијалну платформу К.А.Т, ЖеНСки музеј, издавачку делатност, изложбе и конференције. Основни принцип и циљ којима се руководе, јесте подршка локалној сцени, као и повезивање са другим уметницама, теоретичаркама и историчаркама уметности у регионалном и међународном контексту.       

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести