Одржан четврти музички фестивал „Контра фест” у Бечеју: Награда „Влада Дивљан” Младену Матичевићу

Захваљујући партнерству Градског позоришта Бечеј и овдашњег Удружења грађана „Mightџ Mughtџ Beacheџs“, музички фестивал „Контра Фест“ постао је традиција у граду крај Тисе, јер је последња два августовска дана доживео четврто издање.
Laureat nagrade Vlada Divljan Mladen Matičević
Фото: Лауреат Младен Матичевић, фото: В. Јанков

„И овогодишње издање дводневног фестивала карактерисала је разноврсност музичког жанра. Наступило је пет бендова из четири државе региона, Мађарске, Северне Македоније, Словеније и, наравно, Србије”, задовољни су организатори овогодишњег „Контра Феста“.

Поред наступа београдског „Васил Хаџиманов бенда“, којем је припала част да отвори серијал музичких наступа, бечејској публици представили су се још београдска пунк-рок група „Concrete Worms“, рок-панк бенд „Koala Voice“ из Љубљане, пост-панк бенд „Bernays Propaganda“ из Скопља и мађарска група „A Lama Dalai“.

Запажено место припало је увертири свега, а то је уручење плакете „Влада Дивљан“, коју је општина Бечеј установила лане поводом шест деценија од рођења врсног српског музичара Владе Дивљана, чије име носи сцена у Позоришном клубу Бечеј. Лауреат је сценариста и режисер докуметарног-играног филма „Небеска тема – прича о Влади Дивљану“ Младен Матичевић. Овај део почео је пројекцијом филма пред препуним гледалиштем у башти Позоришног клуба.

- Награда „Влада Дивљан“ додељује се за изузетно достигнуће у савременој рокенрол култури оним ауторима који су конкретним музичким делима обележили годину уочи доделе награде или истакнутим појединцима заслужним за неговање и афирмацију рокенрол културе. Жири је одлучио да награда припадне Младену Матичевићу, који је вешто комбинујућу документарне и игране сегменте, без пренаглашавања статуса, успео да заокружи причу о једном од највећиг романтичара и џентлмена које је наша поп-рок музика икада имала, причу о љубави и пријатељству у једној држави и времену које је за нама. Достојанствену и емотивну, баш онако како то Влада Дивљан заслужује – образложио је др Здравко Петровић, директор Градског позоришта Бечеј и члан жирија за доделу неграде „Влада Дивљан“, у којем су били и музички критичар Момчило Рајин, новинарака Добравка Дуца Марковић, музичар и члан „Идола“ Здравко Колар, музички продуцент Зоран Вуловић и фронтмен бечејске групе „Ева Браун“ Горан Васовић.

– Задовољство ми је што сам вечерас међу вама и што сам добио установљену награду „Влада Дивљан“. Јер, Влада Дивљан обједињује две ствари које сам волео, волим о волећу увек – Владу Дивљана и рокенрол. За некога коме је Влада Дивљан био и остао један од највећих узора у животу, заиста је задовољство добити награду која носи његово име. Захвалан сам Бечеју, јер је ово један од начина да се сачува од заборава, у општој поплави свега и свачега, права вредност, а Влада Дивљан је, свакако, то био и остао – рекао је Младен Матичевић захваљујући се на награди.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести