Пет година од смрти Владе Дивљана

БЕОГРАД: Један од најзначајнијих музичких аутора са наших простора Влада Дивљан напустио нас је на данашњи дан пре пет година.
vlada divljan
Фото: Youtube Printscreen

Дивљан је свеприсутан кроз безвремену музику коју је стварао, кроз сећање његових пријатеља, породице и великог броја поштовалаца његовог лика и дела, чиме је у потпуности заслужио епитет "највећег џентлмена рокенрола", како га је назвао пријатељ и сарадник Макс Јуричић.

Прошле године у његову част снимљен је документарни филм Младена Матичевића "Небеска тема", који је имао распродате премијере у Сава центру и Дворани Лисински у Загребу, док је у београдском биоскопу Комбанк дворана био приказиван свакодневно 112 дана.

Пре неколико дана филм је имао и премијеру у Њујорку.

Неколико пута сваког месеца се негде широм екс ЈУ региона одржавају различити догађаји посвећени Дивљану. Општина Бечеј и Градско позориште Бечеј су установили пре две године награду "Влада Дивљан", а београдска Установа културе Палилула од 26. новембра 2016. носи име Центар за културу "Влада Дивљан".

Професор на Факултету музичке уметности у Београду Александар Шандоров са својим колегом пијанистом Немањом Николићем премијерно ће представити оригиналан спој музике Дивљана и Сергеја Прокофјева, на Владин рођендан 10. маја у Коларчевој задужбини у Београду.

Имам дуг према Влади да направим нешто што ће спојити композиције Прокофјева и његове ванвременске песме. На овом пројекту радим заједно са мојим некадашњим студентом, а сада изузетним пијанистом који обожава и Владу и Прокофјева, објашњава Шандоров.

Блиски пријатељ, сарадник на првом Дивљановом самосталном албуму "Тајни живот А. П. Шандорова" (1988), затим члан пратећих бендова Олд Старс и Невладина организација, Шандоров каже да је спој музике Дивљана и Прокофјева "идеја васпостављена пре 100 година".

Дивљан и Шандоров су својевремено, пре него што су се упознали, присуствовали концерту чувене грузијске пијанисткиње Елисе Вирсаладзе, која је свирала "Токату" Прокофјева, што се обојици "јако свидело, а и цела сала је била одушевљена извођењем".

Недуго након тог концерта Влада и ја смо се упознали, а део разговора је очекивано био посвећен изврсном концерту којем смо присуствовали. Тако сам много касније током снимања филма ''Небеска тема'', имајући све ово на уму, једну малу тему Прокофјева развио у Владину песму. Одмах сам схватио колико то добро звучи. Чим се завршило снимање филма пожелео сам да ову идеју подигнем на много виши ниво. Влада и ја смо, иначе, разговарали да би било занимљиво, да у неким каснијим годинама, своје музичке идеје представимо у Коларцу. Његова болест нас је спречила да то реализујемо, каже Шандоров.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести