Пети Остин пева у част Еле Фицџералд на Нишвилу

Концерт „Пријатељи Шабану”, посвећен легенди ромске песме Шабану Бајрамовићу, одржан је синоћ у Нишу као својеврстан увод у џез фестивал, који ће званично бити отворен сутра увече наступом Нишвил Танго Биг Бенда, састављеног специјално за ову прилику од домаћих и музичара из Аргентине.
peti NOVO
Фото: Дневник, илустрација

До недеље, 13. августа, на Нишвилу ће наступити више од 700 музичара на чак 12 стејџева, мада ће, очекивано, наујзбудљивије бити на главној бини, где ће већ прво вече наступити, уз бенд Васила Хаџиманова, и Бисера Велетанлић, која је овогодишњи лауреат Награде за животно дело Нишвила, затим британски певач Тони Момрел, те славна америчка ритам, блуз и џез певачица Пети Остин, која ће свој концерт посветити легендарној Ели Фицџералд (1917-1996), обележавајући и на овај начин век од рођења „прве даме џеза”. Иначе, уочи концерта Пети ће угасити 67. свећица на торти, коју јој на поклон припрема Нишвил – рођена је 10. августа 1948. у Њујорку. 

Друге вечери поклоници џеза биће у прилици да чују, рецимо, квинтет једног од најсвестранијих светских бубњара Ала Фостера, иначе дугогодишњег сарадника Мајлса Дејвиса, затим америчку басисткињу и певачицу Ник Вест, једног од највећих светских реге звезда Алфе Блондија, као и домаћу реге атракцију Дел Арно Бенд, док су за суботу најављени Дарко Рундек и његов бенд Apokalypso Now, француски Фастен џез квартет, те састав познатог џез трубача, композитора и аранжера Тома Харела. За последње вече фестивала организатори су оставили грузијски Тбилиси биг бенд, Рамба Амадеуса и чувену саксофонисткињу Кенди Далфер, која је ове године проглашена и почасном грађанском Ниша. Фестивал ће, по традицији, затворити домаће џез снаге – група Very Naiss, с којом ће као специјалан гост наступити Иван Куртић, нишки певач кога због фузије ромске музике и џеза многи видео као наследника Шабана Бајрамовића.      

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести