Почео АртЛинк фестивал младих талената

БЕОГРАД: Концертом "Камерна фантазија" у Атријуму Народног музеја у Београду, у среду је почео 6. АртЛинк фестивал младих талената који се ове године одржава под слоганом "Музички снови летње ноћи".
e
Фото: pixabay.com

Публици се представио регионални камерни оркестар састављен од најталентованијих младих музичара из региона, који је синоћ наступио први пут под називом "Камерата Балканика".

Оркестар је први пут формиран у оквиру пројекта "Балкан-Вишеград културни мост" са мисијом да представи најбоље младе уметнике из региона и покаже добре резултате заједничке сарадње и креативности, а наступио је под диригентском управом Константина Адриана Григореа из Румуније и са италијанском виолинисткињом Аном Тифу.

Оснивач и уметнички директор АртЛинк фестивала Јованка Вишекруна Јанковић каже да су јако поносни да имају један такав ансамбл после три године рада на његовој изградњи и најавила да ће током лета они наступити у Холандији, Тирани и у Мађарској.

АртЛинк фестивал, који се од ове године одржава у месецу прославе Светског дана музике, мења и свој концепт са циљем да, како је истакла Вишекруна Јанковић, отвори нове просторе и оживи музеје, па након Народног музеја, концерти ће бити у Легату Петра Лубарде, Конаку кнегиње Љубице, Синагоги у Новом Саду - Омладинској престоници Европе, али и у Италијанском институту за културу и Скупштини града Београда.

Публику до 1. јула очекује програм "Млади гитаристи" Гитар Арт фестивала, пијанистички реситал Вашка Данташа (Португал), наступ клавирског трија који чине Лауренц Ајгнер, Марија Радовановић и Петар Пејчић, вече португалске музике са пијанисткињом Софиом Лауренцо, наступ чувеног фаготисте и музичког педагога Ђорђа Мандолезија са АртЛинк младим талентима, а фестивал ће затворити "Ноћ клавира", када ће свирати Адик Нојхауз (Израел), Золтан Фехервари (Мађарска) и Александра Свигут (Пољска).

АртЛинк фестивал се одржава на крају румунског председавања Европском унијом, а амбсадорка Румуније у Србији Оана Кристина Попа је истакла да је њихов приоритет био промоција вредности, културе и младости, што АртЛинк фестивал обједињује.

"Ми смо окупирани младима, јер је данас можда више него раније будућност у њиховим рукама. Верујемо да култура као инструмент меке моћи може да повеже младе да се боље разумеју и због тога много улажемо у њих", истакла је Попа.

Међу партнерима фестивала је и Европска инвестициона банка, а шефица Регионалног представништва ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре наглашава да култура повезује заједницу, чини је бољом, катализује интелектуални развој који је основа и социјалног и економског развоја једног друштва, указавши на значај пружања подршке младим уметницима да свирају са истакнутим музичарима из ЕУ.

"Музика не познаје границе и различите језике. Битно је да се регион спаја да би превазилазио друге проблеме. Регионална сарадња је срж, млади људи су будућност и то свима треба да би се превазишли проблеми у другим сферама, а нове генерације стварају основу за сарадњу, развој и будућност", нагласила је Негре и додала да су у Србији до финансирали пројекте у култури у вредности већој од осам милиона евра.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести