Почео Војвођански фестивал гитаре у Новом Саду

НОВИ САД: У оквиру програмског лука „Сеобе“, односно програма ''Нови Сад - Европска престоница културе'', вечерас је у отворен 16. Војводина гитар фест 2022 концертом новосадског гитаристе Зорана Крајишника.
gitara
Фото: pixabay.com

Крајишник је познато име новије историје новосадске класичне гитаре, те редован професор на Академији уметности у Новом Саду, а вечерас је публици интерпретирао дела С.Л. Вајса, као и репертоар каталонске музике, а за крај је премијерно одсвирао композицију коју му је за 50 рођендан посветио Ведран Феризовић, његов некадашњи студент, а данас признати гитариста.

Ја сам вечерас стварно уживао што је вероватно и први предуслов да И сви остали са мном уживају. Сала је изванредна, акустика је савршена, за гитару је одличан простор и дозвољава човеку да се игра, и да све идеје које је замислио пренесе, казао је Зоран Крајишник након концерта.

Он је нагласио да је ово његов први наступ на фестивалу и да је последњих десетак година учествовао као предавач Или члан жирија.

Прва фаза фестивала трајаће до 12. фебруара и у културној станици “Еђшег” у оквиру пет фестивалских дана наступиће и Душан Богдановић, Стефан Јовић, Милош Вуковић и Ведран Феризовић трио, а публика може погледати и изложбу “Нови Сад, гитара, свет”.

Поред концерата, одржава се више мастеркласова и предавања које предводе великани гитарске музике.

Фестивал се наставља у мају месецу у оквиру програма ЕвроСтрингс платформе, уз Међународно такмичење за гитару “Др Јован Јовичић”.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести