Почиње Новосадски џез фестивал

Изложба плаката Новосадског џез фестивала - “Првих 20 година”, отворена у Српском народном позоришту, била је још једна у низу увертира за троднвни главни програм који почиње у четвртак, на истом месту, у 20 сати.
r
Фото: Youtube Printscreen

У организацији Културног центра Новог Сада, 20. издање Новосадског yез фестивала, почеће концертом трија Маше Гарибијан (клавир, вокал). Ова уметница је стекла класично клавирско образовање, да би касније постала и певачица, кантауторка и, како стоји у најави, одважна композиторка за позориште и филм. Главни програм првог дана Новосадског џез фестиала биће настављен концертом саксофонисте Стива Вилсона и његовог бенда “Вилсонијанс грејн”. Реч је о квартету, познатом по динамичном и савременом приступу џезу, које представљају као најбоље од најбољих.

Последњи концерт за вечерас, ако се не рачуна yем сешн у клубу Српског народног позоришта, биће наступ трија Јулије Зидл, који ће представити свој нови албум “Гуд њуз”. Ову уметницу клавирске џез музике, карактерише осећајан и топао звук, а нови албум њеног трија оцењен је као висока уметност модерног џеза.

Другог дана Новосадског yез фестивала програм отвара бенд “Шалош“. Представљени су као инструментални феномен који је за три године од оснивања успео да свира на свим важнијим џез бинама света. карактерише га рокенрол притуп џезу, сиров, акустичан, прогресиван звук, ван правила и дефиниција.

Следи концерт квартета бубњара Џефа Вотса, познатијег као Тејн, музичара који је прве кораке у џезу направио уз браћу Марсалис. Такође и композитор, стипендиста Фондације “Гугенхајм”, Тејн је у својо досадашњој каријери освојио и два Гремија.

Амбасадори Берклијевог института за yез из Бостона (САД), предвођени саксофонистом Марком Пињатаром, затвориће програм друге вечери Новосадског џез фестивала. Они ће свирати композиције са Пињатаровог деби албума “Алмас антикас”.

Трећег и последњег дана Новосадског џез фестивала, који се у организацији Културног центра Новог Сада одржава у Српском народном позоришту, обећан је спектакл, јединствени наступ три биг бенда у џамбо пакету. Појединачно, али и заједно, засвираће Биг бенд РТВ Словеније, Џез оркестар ХРТ-а и Биг бенд РТС-а, под диригентском палицом Зигфрида Фајгла.

За затварање, наступа саксофониста Симус Блејк и његов бенд “Француска веза”. блејк је познат по импровизацији и “чистом шепурењу”.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести