Пол Макартни: НЕМА НИЧЕГ ВЕШТАЧКОГ У НОВОЈ ПЕСМИ БИТЛСА направљеној помоћу АИ

ЛОНДОН: Пол Макартни рекао је да нема ничег вештачког или синтетичког у новој песми Битлса направљеној помоћу вештачке интелигенције (АИ).
s
Фото: Youtube Printscreen/Waterstones

Макартни је изјавио прошле недеље за ББЦ Радио 4 да је коришћена АИ технологија на необјављеном демо снимку Битлса из 70-их, односно да је глас Џона Ленона успешно очишћен помоћу вештачке интелигенције.

Макартни је, поводом забринутости о томе како ćе АИ утицати на егзистенцију уметника у будућности, рекао у четвртак да има много конфузије и спекулација о томе, наводећи да се чини да постоји много нагађања, преноси Гардијан.

"Очистили смо неке постојеће снимке - процес који траје годинама. Надамо се да ћете их волети колико и ми", истакао је Макартни. Он није открио наслов, нити текст песме која ће бити објављена касније ове године. Међутим, претпоставља се да је то Ленонова композиција из 1978. године под називом "Now and Then ". Песма је укључена на касету са ознаком "За Пола" коју је Ленон снимио непосредно пре своје смрти 1980. године. Ленонова удовица, Јоко Оно, касније је дала касету тројици преживелих Битлса 90-их када су радили на пројекту Антологија - који је ретроспектива њихове каријере која укључује три албума, документарац и књигу.

Две песме са те траке, "Free as a Bird " и "Real Love", званично су објављене као део Антологије коју су снимили Битлси користећи Ленонов оригинални снимак гласа. Објављивање "Now and Then " сматрало се неприкладним у то време, а од сваког покушаја снимања бенд је брзо одустајао. У интервјуу за "Q Magazine" 1997. године, Макартни је открио да је објављивање песме одлагано јер ју је покојни Џорџ Харисон назвао смећем.

Идеја да се користи вештачка интелигенција да се реконструише

Ленонов почетни демо снимак потекла је из процеса снимања филма Get Back, осмосатног документараца о Битлсима Питера Џексона који је користио сличну технологију АИ за чишћење звука из архивских снимака Битлса одвајањем гласова од позадинске буке. У интервјуу за Би-Би-Си раније овог месеца, Макартни је назвао вештачку интелигенцију и "страшном" и "узбудљивом". "То је нешто чиме се сви тренутно бавимо и са чиме покушавамо да се изборимо. То је будућност. Само ћемо морати да видимо куда то води", истакао је Макартни.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести