Премијера ораторијума „Апотеоза Црњанског” Јасмине Митрушић у СНП-у

На Камерној сцени Српског народног позоришта вечерас ће у 18 часова премијерно бити изведен ораторијум новосадске композиторке Јасмине Митрушић. Либрето, посвећен животу Милоша Црњанског, написао је др Зоран Ђерић, сценску поставку је режирао Филип Марковиновић, а учествују глумци СНП-а Соња Дамјановић и Небојша Савић, сопранисткиња Јована Ковачевић и баритон Тамаш Киш, обоје студенти на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Николе Мијаиловића, те пијаниста Оскар Ритер.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

„Ви знате да постоји теорија књижевна, да дела говоре сама за себе, да песник никада не би требало да тумачи себе, да књижевник не би требало да говори о себи, него да дела говоре. Ја се не слажем са тиме. Ја мислим да је прошлост једна тама пролазна и да књижевна дела не могу да говоре сама за себе. Једно су одговори прошлости, а друго садашњостиˮ, речи су писца „Сеоба”, које су Ђерићу биле својеврстан темељ за либрето, уз мотив маске, будући да је прва књига с којом је Црњански ушао у свет српске књижевности била поетична комедија Маска објављена 1918.

Ауторка ораторијума Јасмина Митрушић дипломирала је композицију и дириговање на Академија уметности у Новом Саду. Током 80-тих година прошлог века свирала је клавијатуре у култним новосадским бендовима „Ла страда” и „Луна”, док је у свету класичне музике њено стваралаштво углавном везано за камерну музику, као и за хорске композиције. Доста је писала и за телевизију и позориште, а ауторка је и дела оперског триптиха “Крос опера: Сан”, реализованог као пројекат СНП-а и оперских кућа Teatro Comunale „Luciano Pavarotti“ ди Модена из Италије и Ландестхеатер из Линца у Аустрији.

Иначе, ораторијум „Апотеоза Црњанског” реализује се као копродуцентски пројекат Културног центра Војводине „Милош Црњански”, Српског народног позоришта и Удружења „Суматраˮ, као својеврсно финале овогодишње манифестације Дани Милоша Црњанског . 

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести