Преминула Мерима Његомир

Певачица народне Мерима Његомир преминула је у 69. години након краће болести, а иза ње остају бројни ванвременски хитови.
merima
Фото: Youtube Printscreen

Мериму Његомир је критика називала златним гласом српске естраде.

Снимила је више од 25 албума, а осим новокомпонованих песама певала је и традиционалне народне песме, староградске песме и романсе.

Снимила је велики број песама за архиву Радио Београда, као и више од 30 носаца звука.

Отпевала је неке од безвременских хитова као што су "Иванова корита", "Рузмарин", "Што је лепо кад се неко воли", "Али памтим још", "Опило нас вино", "Кад зашкрипи капија", "Бол болујем", "Зелене су очи твоје", "Да није љубави твоје", и многе друге.

Његомир је добитница великог броја признања, меду којима су: Вукова награда за допринос српској култури (једина од певаца народне музике), Златна знацка Културно-просветне заједнице и Златни микрофон Радио Београда, као и преко двадесет награда на бројним музицким фестивалима.

Прва је од певаца народне музике одржала концерт на Коларцу.

Као уредница народне редакције Музичке продукције РТС-а, била је посвећена пројектима везаним за снимање, цување и промоцију традиционалне музике Србије, наводи се на сајту јавног сервиса.

Добитница је националне пензије Републике Србије.

Љубав и таленат ка певању Мерима је наследила од мајке која је имала изузетно леп глас и слух за музику.

Одрасла је у породици која је ценила традиционалне вредности, мајка јој је пореклом из Босне, а отац из Македоније. Има брата и сестру. Када је била у пубертету, са четрнаест година, њени родитељи су се развели.

Мерима Његомир биће сахрањена у Алеји заслужних грађана

Певачица народне музике Мерима Његомир биће сахрањена у Алеји заслужних грађана, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

Весић је за Танјуг рекао да је ту одлуку Град донео на предлог председника Србије Александра Вучића.

Он је истакао да је Мерима Његомир оставила неизбрисив траг у нашем друштву и да заслужује да почива међу заслужним грађанима Београда.

"Са тугом смо примили вест да су наш Град и Србија изгубили Мериму Његомир. Она је била диван уметник, дивна особа која је пленила свих деценија колико је била на уметничкој сцени. Живеће док живе њене песме, а то значи да ће живети заувек", рекао је Весић.

Вучић упутио саучешће: Мерима оставила богат легат

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици Мериме Његомир у коме наводи да је уметница оставила богат легат чувајући богатство насе изворне музике.

„Са великом тугом сам примио вест о смрти Мериме Његомир, уметнице раскошног гласа и талента, коју су волеле многе генерације поштовалаца и љубитеља музике у земљи и у иностранству.

Мерима је за собом оставила богат легат, чувајући богатство наше изворне музике, коју је промовисала наступима у неким од најчувенијих концертних дворана у Европи и свету. Умела је да удахне живот и готово заборављеном музичком благу, певајући на многим језицима, чиме је стекла поштовање и наклоност бројне иностране публике.

Памтићемо је по несвакидашњем таленту, али и по скромности, по особинама врхунског извођача којима се издвојила у сам врх музичке уметности. Изражавам најдубље саучешће породици, пријатељима, колегама и поштоваоцима наше Мериме. Нека почива у миру“, навео је Вучић, саопштила је прес служба председника.

Дачић упутио саучешће поводом смрти Мериме Његомир

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић упутио је данас саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима Мериме Његомир.

"Са великом тугом сам примио вест да је отишла Мерима Његомир, наша прослављена уметница, једна од највећих које смо икад имали.

Иза наше Мериме коју су обожавале генерације остао је ненадокнадив губитак и место на врху наше народне и традиционалне музике. Мерима је сачувала од заборава бисере наше старе музике, памтићемо је као великог чувара наше баштине, а њен глас ће остати заувек као њен највећи споменик", навео је Дацицћ, саопштено је из Кабинета председника парламента.

Лукић: Његомир изузетна уметница која је зрачила добротом

Славна певачица народне музикје Лепа Лукић казала је данас Танјугу, поводом смрти Мериме Његомир, да смо остали без дивне особе и врхунске уметнице која је зрачила добротом.

Лукић је нагласила да ће сви Мериму Његомир памтити по изузетном гласу и бесмртним песмама.

"Мерима је била добар човек и изузетан уметник. Много ми је тешко што је тако брзо отишла...Болест је била јача од њеног оптимизма и снаге којом је ишла кроз живот и каријеру", казала је Лукић.

Како истиче, нема сумње да је Његомир представљала најбоље од наше музичке културне баштине.

"Њен глас је дотакао многа срца и публика је то умела да цени. Певала је елегантно, њене песме су биле изузетно емотивне...Мериме и њене песме се селе у легенду", казала је Лукић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести