Преминуо композитор Зоран Симјановић

БЕОГРАД: Српски композитор Зоран Симјановић преминуо је у 75. години, објавила је Југословенска кинотека на свом Фејсбук профилу.
s
Фото: Printscreen/Facebook@kinoteka.rs

Београдски медији наводе да је Симјановић преминуо од последица корона вируса, након што је протекле две недеље био у болници.

Зоран Симјановић рођен је 1946. у Београду, где је као дечак ишао на часова клавира, а већ као тинејџер почео је да свира у саставима “Силуете” и “Елипсе”, првим београдским рокенрол групама.

Након сарадње са Зораном Христићем на музици за филм ''Немирни", прекинуо је студије права и уписао Музичку академију у Београду.

Био је професор на Факултету драмских уметности у Београду, а добитник је више награда.

У периоду од 1965. године до 1999. године издао је 24 албума.

Симјановић је највише компоновао музику за бројне познате српске филмове и добијао награде.

Међу познатим филмовима се налазе "Отац на службеном путу", "Балкан експрес", "Танго аргентино", "Тито и ја", "Буре барута", "Мирис пољског цвећа", "Специјално васпитање", "Бошко Буха", "Национална класа", "Мајстори, мајстори", "Маратонци трче почасни круг", "Шта се згоди кад се љубав роди", "Жикина династија", "Сабирни центар", "Време чуда" и многе друге.

Од новијих остварења, компоновао је музику за серије "Делиријум тременс" и "Тајне винове лозе".

Кадић: Отишао је композитор који је победио Мориконеа

Отишао је композитор који је на фестивалу у Монте Карлу награђен главном Платинумском наградом за филм "Сјај у очима", 2003. године, победившии великог Мориконеа, казала је за Танјуг музиколог Милица Кадић на вест да је преминио композитор Зоран Симјановић.

Кадић напомиње да ће Симјановићеву музику памтити генерација филмофила на простору некашње Југославије.

Када поменете филмове ''Специјално васпитање'', ''Грлом у јагоде'', ''Национална класа'', ''Сећаш ли се Доли Бел'', ''Отац на службеном путу'', ''Маратонци трче почасни круг'', ''Балкан експрес'', ''Сабирни центар'', ''Танго аргентино'', ''Вирџина''...оно што свакако памтите је и музика Зорана Симјановића'', казала је Кадић.

Његов изузетан опус који броји музику за више од стотину играних и телевизијских филмова и серија, 50 документарних и цртаних филмова и скоро 50 позоришних представа, како је навела, сврстава Симјановића ''у наше најплодоносније и најуспешније ауторе".

Кадић додаје да је Симјановић добитник бројних награда.

Последња у низу била је Награда ''Дарко Краљић'' коју додељује Удружење композитора Србије за животно дело у домену популарне музике, каже Кадић.

Симјановић је формално образовање стекао на Факултету музичке уметности, после завршене Музичке школе "Мокрањац".

Кадић истиче да је иза Симјановића озбиљан педагошки рад.

Као већ неприкосновени мајстор филмских партитура, Зоран Симјановић је био драгоцен и бројним студентима београдских Факултета драмских уметности, Факултета музичке уметности, али и Факултета драмских умјетности на Цетињу, који су црпели његово знање и енергију учећи од најбољег. Значајан је и као аутор неколико педагошких издања за децу и студенте, казала је Кадић.

Симјановић је био члан Европске филмске академије, такође члан Међународне асоцијације анимираног филма и Француског удружења композитора.

Био је почасни грађанин Валенсије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести