Преминуо Иван Клајн

БЕОГРАД: Филолог, историчар језика, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду и редовни члан Српске академије наука и уметности Иван Клајн преминуо је у 85. години, сазнаје Танјуг из окружења блиског професору Клајну.
e
Фото: Youtube Printscreen

Рођен је 1937. године у Београду, а студије италијанског језика и књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду завршио је 1961. године.

Као редовни професор на овом факултету предавао је италијански језик и упоредну граматику романских језика, а бавио се нормативном граматиком и стандардизацијом савременог српског језика.

Објавио је већи број лингвистичких радова и 18 књига међу којима су "Творба речи у савременом српском језику", "Италијанско-српски речник", као и "Речник језичких недоумица".

Ружић: Одлазак Ивана Клајна велики губитак за читаво друштво

БЕОГРАД: Први потпредседник владе и министар просвете Бранко Ружић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти проф. др Ивана Кљана, редовног члана Српске академије наука и уметности.

"Примите изразе најдубљег саучешћа у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја и у своје лично име поводом смрти универзитетског професора и члана Српске академије наука и уметности проф.др Ивана Клајна", наводи се у телеграму министра просвете, науке и технолошког развоја.

Ружић је навео да је одлазак професора Клајна велики губитак не само за академску заједницу, већ и за читаво друштво.

"Лик и дело професора Клајна, као и остварени резултати оставили су дубок траг у образовном систему Србије. Визионарским ставом и спремношћу, у једној од најзначајнијих сфера нашег живота, промовисао је вредности на којима су стасавале генерације, а његов рад свакако ће остати наук за будућност", навео је Ружић.

Академик Иван Клајн преминуо је у 85. години.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести