Рок опера под отвореним небом у Новом Саду

НОВИ САД: "Рок опера", спектакл који спаја класичну рок музику и гвоздену оперу, у сарадњи Опере Српског народног позоришта и Новосадског Биг Бенда, одржаће се на отвореном 26. јуна на крову Тржног центра Променада.
rok opera
Фото: Youtube Printscreen

Публика ће уживати у 22 антологијска музичка хита рок група под диригентском палицом Федора Вртачника.

"Изузетно смо срећни што је публика препознаје истински квалитет, јер је концепт Рок опере пођеднако приступачан за све генерације, посебно за оне који желе да се отргну од наметнутих мерила. Током овог пројекта поставили смо нове стандарде израде музичких аранжмана, интерпретација и самог музицирања, јер смо изашли из позоришних и акустичних сала", каже Вртачник.

Како истиче, концертом се одражава дух аутора и једне славне епохе рок музике, у којој су позната имена ушла у рокенрол кућу славних, и времена када су настали непревазиђени хитови и химнични рефрени који су се преносили од 70-их година на овамо.

„Сама помисао да 50 извођача изводи музику Лед Цепелина, Дип Парпла, Квина, Битлса, Пинк Флојда, Ван Халена, Дорса, Еуропе, Тине Тарнер и других светских група, оставља утисак да се ради о још невиђеном музичком спектаклу на нашим просторима“, јаваљују организатори.

Директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков каже да то није репертоар који публика очекује да уме да изведе Опера или читав хор и оркестар.

„Баш је у томе наше предност. Чини ми се да смо у периоду који је за нама итекако показали да слушамо сопствену публику и да покушавамо ми да дођемо до публике, а не она до нас, како су код нас иначе навикнута позоришта“, каже Станков.

Он истиче да су они национални театар, да имају изузетно искусне, талентоване и школоване музичаре и певаче и зато верују да им је један од задатака и да образују и у позориште доводу младу публику.

„То можемо малим корацима и њиховим језиком. И, тако и долази до овако необичног споја“, објашњава директор Опере Српског народног позоришта.

Циљ је да у наредном периоду, како наводе у позоришту, што већи број људи осети посебну енергију и атмосферу коју доноси концерт на коме антологијске рок хитове изводе врхунски солисти у пратњи оркестра професионалних музичара класичне музике, стога је изузетно важна подршка и привредног сектора и компанија као што је Променада.

Диригент и аутор музичких аранжмана је Федор Вртачник, а као вокални солисти наступају Данка Адамов, Драгана Келлер, Зоран Шандоров, Матиа Заната, Никола Мијић и чланови Хора Опере Српског народног позоришта.
 

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести