Рок симфонија ансамбла "Станислав Бинички"

БЕОГРАД: Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", у склопу обележавања свог јубилеја, одржао је концерт - рок симфонију у Великој дворани Коларчеве задужбине.
w
Фото: pixabay.com

На програму концерта били су ванвременски поп и рок хитови у симфонијској обради, у извођењу Ансамбла "Бинички" и Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије, док су као солисти наступиле звезде наше музичке сцене - Јадранка Јовановић, Тијана Дапчевић, Бојана Стаменов, Тања Јовићевић, Момчило Бајагић, Бора Ђорђевић, Кики Лесандрић, Дејан Најдановић Најда, Душан Свилар и Никола Мијић.

Ансамблом је дириговао маестро Војкан Борисављевић.

Публика у препуној дворани Коларчеве задужбине уживала је у композицијама као што су "Сањао сам ноћас да те нема", "Даире", "Зажмури", "Црна дама", "Као птица на мом длану" и осталим.

На крају концерта сви извођачи заједно са публиком извели су композицију "Дај нам сунца".

Пре почетка концерта, присутнима се обратио начелник Уметничког ансамбла "Станислав Бинички" капетан фрегате Светозар Василески који је поводом јубилеја уручио специјалне захвалнице дугогодишњим сарадницима и бившим члановима Ансамбла.

Посебна Плакета Ансамбла уручена је доскорашњем начелнику Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетану бојног брода Петру Бошковићу у знак захвалности за дугогодишњи заједнички рад.

Захвалнице су уручене и Српском црквеном певачком друштву "Србадија" из Бијељине, БК ТВ, пуковнику у пензији Зорану Мрђеновићу и музикологу Гордани Крајачић.

Претеча Уметничког ансамбла Министарства одбране био је Београдски војни оркестар, који је 26. септембра 1899. године основао чувени српски композитор Станислав Бинички, чије име Ансамбл данас с поносом носи.

Бинички је био и творац прве српске опере "На уранку", као и прослављеног "Марша на Дрину" те бројних дела класичне музике која за мотив имају мелос са наших простора.

У склопу обележавања овог јубилеја недавно је у Малој галерији Дома Војске Србије отворена изложба под називом "120 година са вама", а на којој је приказан део Легата породице Бинички који се чува у Народном музеју Крушевац, као и део поставке посвећен раду и стваралаштву Уметничког ансамбла.

Такође, поводом прослављања овог за срспку културу битног јубилеја, Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" одржао је низ концерата у току ове године, а неки ће тек бити одржани у оквиру обележавања 120 година од оснивања.

Концерт у Коларчевој задужбини био је круна обележавања рођендана најстаријег српског војног оркестра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести