Седамдесет композитора из читавог света у Београду

БЕОГРАД: Генерална скупштина Европске алијансе композитора и текстописаца (ECSA - European Composer and Songwriter Alliance), чија је чланица Удружење композитора Србије, свечано је отворена вечерас у просторијама "СОКОЈ"-а.
Generalna skupština Evropske alijanse kompozitora i tekstopisaca Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Председник ЕЦСА-е Алфонсо Карабуда рекао је Танјугу да је главни задатак Алијансе да покаже вредност музике."Музика може да буде забава, може да буде добра за ваше здравље, али је не треба потцењивати ни када су у питању креативне индустрије", истакао је Карабуда.

Главни проблем композитора широм света је, према његовим речима, што постоји тржиште и интерес за музику, али аутори као да немају довољно снаге."Ако оснажимо ауторе, онда ће цео ланац вредновања бити унапређен и на томе Алијанса ради. Заступамо права аутора и настојимо да им олакшамо да раде као професионалци, јер само тада могу да стварају квалитетну музику", рекао је Карабуда, приметивши да се српски аутори пишу квалитетну музику.

ЕЦСА окупља 56 удружења из 27 европских земаља, заступајући интересе 40.000 композитора и текстописаца класичне, забавне, рок и поп музике, примењене и аудиовизуелне музике. Председник Удружења композитора Србије Ивана Тришић рекла је да је Скупштина ЕЦСА-е први велики европски скуп композитора у историји српске музике, а у Београд је дошло 70 делегата.

"Алијанса има мудру политику и полако мењају законе који иду у прилог композитора, иницирају подршку савременој музици, организују и велики конкурс за младе композиторе. Труде се да сваки композитор из било које земље добије европски глас", рекла је Тришић Тањугу.

Другог дана скупа, у Коларчевој задужбини концерт ће одржати Симфонијски оркестар РТС-а под управом маестра Бојана Суђића у оквиру циклуса "Европски оркестар савремених композитора (ЕЧО)".

За 19. септембар у Коларчевој задужбини најављена је конференција с темом "Музика у Србији и иновативне европске идеје о синергији креативности и бизниса", на којој ће се разматрати шта се у европским земљама предузима како би музика била видљивија, аутори боље плаћени и истакла економска исплативост музике ако се оствари права веза са туристичким понудама, бизнисом. 

Карабуда је рекао да је идеја започета у Стокхолму 2010. и да су скренули пажњу на много важних тема, али из угла стваралаца. 

"Компоновање квалитетне музике захтева време и инвестирање, а треба унапредити и дистрибуцију, доћи до што шире публике. Чак и ако ви у Србији имате одличне композиторе који стварају квалитетну музику, потребно је до њихова дела допру до публике у другим деловима света и то је изазов. Са новим технологијама будућност изгледа светлија", оценио је Карабуда.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести