Спектакуларан концерт “Но смокинг оркестра” у седишту Унеска

ПАРИЗ: Емир Кустурица и његов “Но смокинг оркестра” одржали су вечерас у препуној сали у седишту Унеска у Паризу спектакуларан концерт и подигли на ноге публику, углавном стране дипломате из целог света и чланове делегација у тој међународној организацији.
no smoking orkestra, tanjug
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Око 1.200 званица са усхићењем и овацијама поздравило је Кустурицу и његов бенд, а они су, обучени као мексички официри, бриљирали на сцени Унеска.

Донели су специфичан звук - комбинацију балканских ритмова и српског кола, које је на Унесковој листи нематеријалне културне баштине човечанства, и музике која је пратила револуције у Латинској Америци, као и мешавину новог и старог, савременог и традиционалног.

Тако је "Но смокинг оркестра" у седишту организације УН која се бави културом, образовањем и науком, приближио српску културу многобројним званицама, будући да њихова музика демонстрира читаву лепезу различитости које постоје у Србији.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

У Унеску се чула музика из филма “Живот је чудо”, “Црна мачка, бели мачор”, “Underground”, али и ствари са албума “Unza unza”, “Кор дипломатик”...

Кустурица и његови музичари су у једном тренутку сишли са позорнице у публику и са њима играли у ритму музике, што је поздрављено великим аплаузом.

Прослављени редитељ је све време комуницирао са публиком коју је позвао да пева са њим, посебно током извођења песме “F*ck you MTV”, за коју је рекао да је борба "Но смокинг оркестра" против глобализације.

“Do you agree (Да ли сте сагласни)?”, питао је Кустурица, а публика је одговарала “F*ck you MTV”.

Кустурица је приметио да се публика на почетку песме понашала "врло дипломатски", али су убрзо попустили.

Амбасадорка Србије у Унеску, Тамара Растовац Сиамашвили, која је најавила концерт, рекла је да Србија подржава и охрабрује различитости и да је вечерашњи концерт јединствено путовање богатим и разноликим нематеријалним културним наслеђем Србије.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Званице и бенд поздравио је и помоћник генералне директорке Унеска Ернест Отоне.

Концерт је део данашњих активности Министарства културе и информисања и одржан је на иницијативу министа културе Владана Вукосављевића.

Пре концерта, редитељ Емир Кустурица одржао је предавање на тему културних различитости.

Вукосављевић и Кустурица састали су се у току дана са генералном директорком Унеска Одри Азуле и њеним помоћником за културу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести