Спектакуларни концерт „александроваца“: Заносна лепота руске песме

НОВИ САД: Узбудљив и величанствен музички доживљај пружио је публици наступ чланова чувеног руског Ансамбла “Александров” приређен пред препуним гледалиштем велике дворане Спенса, концерт који је, осим беспрекорног извођачког нивоа, одликовала и нота необичне емотивности, каква се врло ретко среће на догађајима попут овог.
aleksandrov hor
Фото: Youtube Printscreen

А нови сусрет Новосађана са музичарима “Александрова”, који у овом граду и у Србији имају широк круг поштовалаца, ниуколико није био обичан концерт – било је то једно од првих страних гостовања “Александрова” у обновљеном саставу, после трагичног авио-удеса у којем је крајем прошле године страдао велики број његових чланова.

Вероватно није случајност што су “александровци” сада поново допутовали на турнеју у Србију, где су раније већ десетак пута гостовали, долазећи и у најтежим тренуцима за нашу земљу и где су увек дочекивани пријатељски и са топлином. 

И овај концерт убедљиво је представио ненадмашне извођачке квалитете овог  ансамбла, од сјајних и надахнутих вокалних солиста, мушког хора моћног, племенито извајаног звука, пођеднако импресивног оркестарског састава и врсних инструменталних солиста до играча и играчица који су употпунили наступ својим нумерама задивљујуће плесачке вештине.

Ансамбл “Александров”, који је формиран 1928. године као репрезентативни извођачки колектив Црвене армије, по природи ствари превасходно је посвећен извођењу војних песама и корачница, али је његов репертоар обогаћен и народним песмама и играма из Русије, тако да је овај састав временом постао најчувенији совјетски, или руски ансамбл тог типа, који је лепоту руске песме пронео и прославио широм света.

Наступ “Александрова” у Новом Саду обухватио је избор руских војничких песама из Другог светског рата, почев од свечане, химничне мелодије “Света војна” коју је 1941. године компоновао оснивач ансамбла Александар Александров, чије извођење је слушаоце подигло на ноге. Уследиле су потом нашој публици добро позната партизанска песма “По долинама и горама” и “Каћуша”, као и извођења распеваних народних песама “На сунчаним пољанама”, “Смугљанка”, “На дугим путевима”, (која је иначе, својевремено у енглеском препеву била хит певачице Мери Хопкин са насловом “То су били дани”) и других.

Уз музичке нумере, програм “александроваца” допуниле су и атрактивне плесне тачке са извођењима народних сеоских и козачких игара, уз учешће групе изванредно увежбаних играчица и играча, чији су фуриозни наступи, до готово невероватне акробатике доведена вештина и прецизна уиграност присутне оставиле без даха.

Изузетну пажњу привукли су и пођеднако импресивни наступ дуа виртуозних солиста на народним инструментима домри и хармоници, као и фасцинантна интерпретација песме “Каљинка” остварене у блиској сарадњи солисте ванредних вокалних могућности Вадима Анањева и хориста “Александрова”. Извођење песме “Тамо далеко”, коју су “александровци” отпевали одмерено истичући трагику стихова посвећених страдању српског народа у Првом светском рату, било је један од најпотреснијих тренутака овог изузетног концерта.

Новосадска публика је дугим и срдачним аплаузима захваљивала руским уметницима на сјајним интерпретацијама, присутни су заједно са извођачима певали познате песме, па се у дворани Спенса створила атмосфера чудесне блискости, која је понела и слушаоце и чланове “Александрова” дајући овом концерту драж незаборавног уметничког догађаја.      

Б. Хложан 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести