СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ УЛАЖЕ У ИНСТРУМЕНТЕ Буџет највећи у новијој историји

У Српском народном позоришту у току је тендер за набавку нових инструмената, вредан више од 100 хиљада евра, каже Жељко Андрић, директор Опере.
Mini koncerat Opere SNP na Limanu  Foto: V. Veličković
Фото: Мини концерат Опере СНП на Лиману  Фото: В. Величковић  

Он истиче да је у последње три године Покрајинска влада инвестирала више од пет милиона евра у унапређење рада најстаријег националног театра.

- Захваљући објективном сагледавању значаја СНП-а за националну културу, наш буџет је највећи у новијој историји. Прошле године је достигао 1,25 милијарди динара. Односно 10 милиона евра. Осим тога, у последње три године реализоване су капиталне инвестиције вредне 514,7 милиона динара. Отпочета је комплетна реконструкција климатизације и вентилације, која се спроводи у три фазе и која ће бити завршена до краја године. Замењена је комплетна аудио-визуелна опрема на сцени Јован Ђорђевић” и уграђена је ротација за промену кулиса на сцени. На сцени „Пера Добриновић” санирана је сценска механика и системи расвете и озвучења. Очишћена је фасада на целом објекту, први пут након изградње - каже Андрић.

Фото: СНП, Марија Ердељи

У последњих осам година, каже Андрић, одиграно је 1.588 представа, од чега чак 96 премијера.

- За мене, као директора Опере, најважнија је чињеница да су уложена значајна средства за набавку инструмената. Прошле и ове године издвојено је 23,4 милиона динара, односно 200 хиљада евра. У 2023. купљене су две виолине са гудалима и коферима, два контрабаса са футролама и харфа, као и нове столице за цео оркестар вредне 30.000 евра. Од понедељка је отворен тендер за набавку још две виолине и гудала за све виолине и виоле, уз обећање Покрајинског секретаријата за културу да ће у току године издвојити још средстава за нове инструменте. Идеја је да у што краћем року купимо нове инструменте за цео оркестар. Осим тога, ценећи статус најстаријег професионалног националног театра и врхунски професионализам уметничких ансамбала и свих запослених, Српско народно позориште је пре неколико месеци покренуло разговоре на највишем државном нивоу о могућности увећања зарада и броја запослених - каже Андрић и истиче да је  Влада Србије позитивно реаговала на изнети предлог.

- На највеће разумевање смо наишли у кабинету председника Републике. Подршку смо добили и од председнице Владе, Министарства културе, Министарства финансија и Покрајинске владе и заједно смо се усагласили да изнађемо модалитете који би довели до унапређења положаја уметника и запослених у најстаријој професионалној позоришној кући у Србији. Пошто је због избора актуелна Влада у техничком мандату, разговоре ћемо наставити након формирања нове Владе Србије. Српско народно позориште уважава мишљење својих запослених и наставићемо да радимо на даљем унапређењу програмских и уметничких потенцијала и материјалног статуса свих запослених који високим нивоом професионализма обезбеђују изузетан квалитет реализованих програма - каже Андрић, директор Опере Српског народног позоришта, и додаје да су само за време његовог мандата, дакле од марта до децембра 2023, запослена 24 радника.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести