Стефан Миленковић: Учићу студенте како живети у свету класике

БЕОГРАД: Светски познати виолиниста Стефан Миленковић и национална платформа "Србија ствара" организују међународни мастер клас виолине од 2. до 17. јула у Чачку, а славни уметник за Танјуг каже да ће студенте, између осталог, учити како да живе у свету класичне музике у данашњим околностима.
stefan milenković
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Курс је намењен талентованим ученицима и студентима класичне виолине широм света а, програм двонедељног кампа креирао је управо Стефан Миленковић на основу више од двадесет година педагошког искуства на неким од најпрестижнијих светских музичких колеџа, међу којима и Џулијард школа у Њујорку.

Један од највећих српских виолиниста и најмлађи дипломац на Универзитету уметности у Београду, последњих година био је и редовни професор виолине на Универзитету Илиноис и гостујући професор на Музичкој Академији у Београду.

Пријаве за мастер клас трају до 15. маја, након чега ће 31. маја Миленковић одабрати најбоље кандидате, који ће потом у јулу похађати двонедељни програм у музичкој школи Војислав Вучковић у Чачку.

Цењени уметник за Танјуг каже да је реч о класичном, а опет нетипичном мајсторском курсу.

"Полазници курса могу да очекују индивидуалне лекције, групну едукацију у којој студенти свирају једни за друге, али и у разговору анализирају своје музицирање, теоретске часове који подразумевају методику виолине, али и савете како живети у свету класичне музике у модерним околностима, па све до упустава за психофизичке припреме за концерт", казао је Миленковић.

Како каже, не очекује другачију перцепцију његовог педагошког приступа у Србији у односу на предавачка искуства у САД.

"Свуда на свету су људска бића слична. Фокус нашег мајсторског курса биће на виолини и музици, а то је универзални уметнички језик. Покушаћу да саветујем младе виолинисте о моделима развоја каријере, комуникације са публиком и организаторима...Богато предавачко искуство ми говори да студенти углавном слично реагују на мајсторским курсевима", казао је Миленковић.

Почетком године Миленковић се после три деценије интернационалне каријере вратио у Србију захваљујући националној платформи "Србија ствара", под покровитељством председнице Владе Србије Ане Брнабић.

Миленковић је креативни амбасадор националне платформе "Србија ствара" и његов ангажман у Србији у највећој мери је везан за Нови Сад, где предаје на Академији уметности.

"Увек полазим од личне визије, где би могао да будем најкориснији и најкреативнији у следећем пројекту. Моје жеље су се поклопиле са амбицијама националне платформе ''Србија ствара'' и ето ме у Србији, где сам сретан и где имам прилику да допринесем реализацији важних пројеката као што је афирмација класичне музике и наших изузетно талентованих музичара. Са друге стране, овде сам ближе фамилији и све је лакше када се делује из емотивне базе", казао је Миленковић.

Уметник са нестрпљењем очекује повратак пред публику 16. маја у Ботаничкој башти у Београду.

"Са камерним ансамблом Музикон свираћемо Пјацолина ''Годишња доба'', уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера. Веома сам узбуђен због повратка пред публику после свега што нам је донела пандемија. Сигуран сам да ни киша неће покварити тај догађај", казао је Миленковић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести