Свирање с лакоћом: Почиње други сазив Међународног обоа феста

НОВИ САД: Након веома успешног прошлогодишњег, премијерног издања Обоа феста, од данас до 21. јуна у простору београдске Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић” биће одржан његов други сазив.
oboa fest
Фото: Promo

Подсетимо, на иницијативу новосадске обоисткиње Сање Ромић, доцента на АУНС и чланице Београдске филхармоније, покренут је овај фестивала како би се промовисала обоа и шира јавност боље упознала с могућностима овог код нас нажалост не баш претерано популарног дрвеног дувачког инструмента. Примарни фокус је, међутим, стављен на едукацију младих, односно усмерен је ка ученицима и потенцијалним ученицима музичких школа. Стога, а циљу развоја обоистичке школе у нашој земљи, Обоа фест ангажује домаће и иностране еминентне уметнике, па ће тако ове године ментори мајсторских курсева за обоу бити Франческо ди Роза из Италије, соло обоиста оркестра Академије Санта Ћећилија из Рима, те Габор Диенеш из Мађарске, професор обое на Академији Франц Лист у Будимпешти.

У оквиру изложбе инструмената, први пут на нашим просторима биће предстваљен произвођаче обое „Хоњартх оф Лондон“, а у Београд долази и фирма која изложе машине, алат и потрошни материјала за прављење пискова Реедс’н’Стафф из Немачке, чији ће предстваник Лоренцо Масала одржати радионице прављења пискова за све заинтересоване. Новина овогодишњег Обоа феста је концертна активност. Идеја је да сваке године буде представљено ново домаће дело, све како би се утицало на ширење репертоара за обоу, интересовање домаћих композитора за овај инструмент, као промовисало домаће стваралаштво у свету.

На том фону ће мастерклас „дела српских композитора“ одржати Ивана Дакић, соло обоисткиња Симфонијског оркестра РТС-а, а на концерту  20. јуна у Свечаној сали ОМШ „Владимир Ђорђевић” биће премијерно изводено дело „Три Романсе“ за обоу и клавир, Милоша Раичковића, српског композитора који живи и ради у Њујорку. Иначе, на овом концерту наступиће Габор Диенеш, Франческо ди Роза, Сања Ромић и трио Фемина, уз клавирску сарадњу Марка Богдановића. Следеће, завршне вечери Обоа феста, такође с почетком у 19 часова, у истом простору биће одржан концерт студената полазника курса.

Иновативан део фестивала је и музичка едукација концепта „Свирати са лакоћом“, који је усмерен на психофизичку подршку извођењу музике и путу професионалног музичара. Овај концепт, који је креирала управо Сања Ромић, својевремено је афирмисан у оквиру А-феста на Академији уметности у Новом Саду, као и ове године на фестивалу Ал Бустан у Бејруту, у оквиру међународне оркестрске академије. У оквиру Обоа феста биће одржане радионице на којима се уче и примењују различите технике правилне употребе тела, превентиве у одржању здравља музичара, али и  начини менталне припреме и психолошког рада, метода вежбања, којима олакшавамо  младим музичарима да пролазе свој уметнички пут у свим сегментима „са лакоћом“.

М. С.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести