Танго џез квартет вечерас у Синагоги: Пјацоли у част

НОВИ САД : Аргентински „Танго џез квартет“ наступиће вечерас у Синагоги у 20.30 часова, у оквиру циклуса  „Новосадско музичко лето“, а чланови састава – Мартин Рао де Вита, електрични бас, Хорацио Акоста, клавир, Маурицио Паскули, бубњеви, и Густаво Фирмених, кларинет, и тенор саксофон – најавили су да овај концерт посвећују чувеном композитору Астору Пјацоли.
d
Фото: Promo

Ове године се, подсетимо, обележава век од рођења једног од најзначајнијих јужноамеричких композитора, музичког револуционара и иноватора, креатора новог танго жанра, али и врхунског инструменталисте - незаборавног бандонеонисте.

– У основи музике аргентинског састава „Танго џез квартет“ је смеша мелодијских и ритмичких образаца танга и хармонија и импровизације џеза. „Танго џез квартет“ је остварио 23 турнеје и свирао у преко 30 земаља света. Музика коју ансамбл изводи непосредно и лако проналази пут до срца слушалаца, али и цењених уметника, попут Ришара Галијана, који је слушајући их изјавио: „Ово је први пут да сам чуо невероватну фузију џеза и танга која има смисла и звучи савршено“ – подсећа организатор овог концерта Музичка омладина Новог Сада.

„Танго џез квартет“ из Буенос Ајреса, долази други пут у Нови Сад, управо како би одли почаст Пјацоли, , како истичу чланови ансамбла, „њиховом великом узору и учитељу”.

– На концерту ћемо направити једну малу мелодијску турнеју. Представићемо упечатљиве теме Пјацолине музике, као и неке кључне примере танга, који су претходили његовој револуцији, у чијој суштини стоји фузија танга, класичне музике и џеза. У току концерта, слушаоци ће чути сву раскош, сентимент, темперамент танга, али на територији yеза. Можда ће понекад звучати да смо се од ње мало више удаљили, али је, ипак, нећемо напустити” – најављују ови музичари из Буенос Ајреса.

Улазница за концерт још увек има, стају 600 динара, и могу се купити у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), од 9 до 13 сати, или у холу Синагоге, од 18.30 часова, до почетка концерта.

Н. П-ј. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести