Три деценије од смрти Неше лептира

БЕОГРАД: У среду, 12. фебруара, навршава се пуних 30 година од преране смрти Ненада Радуловића - Неше Лептира који је са "Последњом игром лептира" за само десет година активне музичке каријере оставио неизбрисив траг на музичком поднебљу некадашње државе.
n
Фото: Youtube Printscreen

Бенд "Последња игра лептира" основан је 1977. године, а до 1981. наступали су као акустичарски састав, одржавши више од 200 концерата без иједног снимљеног албума.

Први студијски албум снимају 1982. године представивши се, уз култне песме "Врати се" и "Наташа", као потпуно нова и аутентична појава на поп-рок сцени.

У том периоду успели су да, без муке, 15 пута распродају концерте у Дому синдиката.

Низали су се концерти широм тадашње државе и ванвременске песме које су остале као сведочанство Нешиног специфичног, врцавог духа препуног интелигентног хумора, неусиљене духовитости, али и дубоке емоције: "Груди моје балканске", "Такси", "Дечко, ''Ајде олади" , "Јелени умиру сами", "Врати се", "Срце од меда", "Курс за шмекере", "Руска чоколада"...

Током десетогодишње каријере објавили су пет студијских албума, продали више од 600.000 плоча, своју велику сценску оригиналност показали у више од 1.500 концерата, чиме су оставили неизбрисив траг у поп култури на овим просторима.

Ненад Радуловић био је и један од најкреативнијих уметника који су деловали у оквиру "Индексовог радио позоришта".

Године 1986. Неша започиње снимање шестог студијског албума, а једино је за песму "Модра бајка" успео да сними тонски запис.

Непосредно пред смрт, у болници, написао је текст за песму "Сузе са звезда падају" за коју је, по жељи његове породице 28 година касније, Милан Ђурђевић, фронтмен "Неверних беба", написао музику и аранжман.

Живу успомену на њега чувају његове песме које певају и генерације које данас слушају потпуно другачију врсту музике, пријатељи, сарадници и породица - мајка Бошка (93 године), брат Жељко, снаха Весна и братанац Никола који је кренуо стричевим стопама - глуми, пева и свира гитару и који је у споту "Сузе са звезда падају" одиграо упечатљиво и потресно улогу Нешине животне приче.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести