Упечатљив завршни концерт Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд

Динамичном и младалачки енергичном свирком у сали Културног центра Новог Сада протеклог викенда окончан је програм Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд, која из године у годину поново потврђује укорењеност џез музике на овим просторима и доноси нове креативне и пријатељске везе музичара из нашег града и Дортмунда.
dzez, A. Hlozan
Фото: Фото: А. Хложан

Овогодишња, седма по реду новосадска џез академија, привукла је велики број полазника, тако да је програм завршног концерта обухватио опсежан и шаролик репертоар, од познатих џез стандарда, блуза, латиноамеричке музике и обрада рок нумера до захтевних композиција модерног џеза, који је свим учесницима академије пружио прилику да представе своје извођачко умеће.

А пред новосадском публиком се те вечери нашао заиста велики број музичара различитих узраста и различитог интерпретативног потенцијала из Србије и Немачке, од дечака и девојчица који се сада први пут сусрећу са џезом и много старијих полазника којима је музика само хоби, до врсних младих свирача који се професионално баве џезом. А све њих је ујединила љубав према џезу и радост заједничког музицирања, те због тога није сметало што понеки “упад” оркестарске групе или соло није “изашао” онако како би требало, било је то једно вече ведрог и опуштеног музицирања које је наишло на добар пријем слушалаца.

За разлику од сличних концерата претходних година, на сцени је сада било више измена музичара, што је последица чињенице да се за семинаре за поједине инструменте, као што су  клавир, саксофон и за гитару, пријавио неочекивано велики број полазника, па је требало свима дати могућности да се покажу пред публиком. Ове године на сцени су се нашле чак три виолинисткиње, дајући тако нову звучну димензију овом занимљивом џез догађају, а појавило се и десетак младих певача и певачица. И како је то на почетку концерта рекао руководилац Летње џез академије Уве Плат, велики број овогодишњих полазника ових семинара били су врло млади музичари и почетници, што је представљало озбиљан изазов за професоре и предаваче, да припреме и обуче те младе свираче у довољној мери да могу заједнички на наступе на концерту. 

И предавачи су у свему томе заиста и успели, што је убедљиво показао успешан завршни концерт, те их због тога треба поменути: уз саксофонисту Уве Плата, наставу су држали још немачки пијаниста Грегори Гејнор, вокална солисткиња Ситара Шиманек из Немачке, која је радила са младим певачима, трубач из Немачке Клаус Хајман, словеначки тромбониста Матјаж Микулетић, те домаћи предавачи бубњар Бранко Поповић, контрабасиста и композитор Федор Рушкуц, гитариста Вања Кеврешан и бас гитариста Игор Молнар Ђанго.

Након концерта публици, предавачима и полазницима се обратила уредница музичких програма Културног центра Новог Сада Весна Каћански, захваливши џезерима на овом лепом музичком догађају и истакавши да одличан одзив полазника сведочи о оправданости организовања манифестација попут ове. Весна Каћански је такође додала да је уз подршку града, Летња џез академија ове године добила и средства од Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, те да већ започињу припреме наредне Летње џез академије, која ће, како се планира бити обогаћена и неким новим садржајима.

Б. Х.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести