Вечерас рођендански концерт Музичке омладине Новог Сада

НОВИ САД: Поводом обележавања Дана оснивања Музичке омладине Новог Сада, вечерас ће 20 часова у Градској кући наступити сопранисткиња Радослава Воргић Журжован и пијанисткиња Весна Мишић Миликић.
muns
Фото: Музичка омладина Новог Сада

На програму симболично названом „Њихове песме: ... снови” су дела Шуберта, Шумана, Штрауса и Листа. 

Радослава Воргић Журжован је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду на одсецима за општу музичку педагогију и соло певање (у класи проф. Милице Стојадиновић), да би мастер и докторске студије завршила на Универзитету „Јоханес Гутенберг” у Мајнцу, у класи проф. Клаудије Едер. Сарађивала је са Државном опером у Мајнцу и Државном опером у Рудолштату, Симфонијским оркестром „Макрис“, ансамблом „Нењ Тринитy Барољуе“, вокалним студиом и оркестром „Орфелин“, Државном филхармонијом Рајна-Палатината, а данас је чланица Нове београдске опере, те је редован гост на сцени Државне опере у Визбадену.

Весна Мишић Миликић је дипломирала је и магистрирала клавир у класи проф. Рите Кинке на Академији уметности у Новом Саду, где данас делује као као ванредни професор на предмету корепетиција. Добитница је награда на низу домаћих и међународних такмичења (од Београда до Рима и Братиславе), сарађивала је са Николом Срдићем, Лауром Леваи Аксин, Ракел Камарињом, Сенком Недељковић, ансамблом „Musica viva“, Квартетом „Тајј“… Званични је корепетитор Међународног такмичења „Антон Еберст“ у Новом Саду  и аутор је више пројеката француске уметности, попут Дебиси Феста (2012) или програма Ко је ко у Паризу? (2015).

„Програм твори музика немачких романтичара, са изузетком Листа, који, наравно, не спада у тај круг, али су две његове соло песме, које ће бити изведене, написане на стихове Гетеа и Хајнеа, па је веза са немачким романтизмом ипак задржана“, каже за „Дневник” Весна Мишић Миликић: „Први наш заједнички пројекат је био назван „Сва лица Моцарта”, док смо наслов овог намерно оставили недореченим - „Њихове песме: ... снови” . Јер, песме које ћемо извести веома су личне и свако их прихвата на другачији начин, тако да смо публици оставили да сама, сходно властитом доживљају, допуни назив програма. “ 

Као гост наступиће кларинетиста Кристијан Борош, који ће извести Шуманове Фантастичне комаде, а придружиће се Радослави Воргић Журжован и Весни Мишић Миликић у Шубертовом трију за клавир, глас и кларинет „Пастир на стени”. Улаз на вечерашњи концерт је слободан. М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести