Вечерас се наставља фестивал „Дани барокне музике“: Мађарска музика с дворова 17. века

У оквиру фестивала „Дани барокне музике“, вечерас ће концерт приредити ансамбл „Музика хисторика“ из Будимпеште, и извести мађарске песме и интрументалну музику са племићких дворова 17. века.
musica-historica plakat foto Dani barokne muzike
Фото: Printscreen

Концерт ће бити одржан у Цркви Св. Елизабете, Ћирила и Методија 11, на Телепу, с почетком у 20 часова. Фестивал организује Војвођанско удружење за рану музику.

Мелодије песама и инструменталних комада потичу из рукописних збирки Мађарске 17. века, а делимично из пољских и турских колекција. Мађарску љубавну поезију 17. века писали су углавном непознати аутори. У песмама су присутни ренесансни и барокни литерарни ефекти, како подсећају организатори овог фестивала, а сачуване су као рукописи у неким збиркама и песмарицама.

Ансамбл је одабрао ‘букет’ песама из ове богате традиције. Поред симболизма који цвеће у себи носи, у овим песмама су важни и чести мотиви птица (соко, лабуд, црни кос), настанак митских бића као и чистота судбинских појмова (радост, туга, растанак и поновно сретање). На крају колекције налазе се свадбене и свечарске песме, комбиноване са плесним мелодијама.

- Ансамбл „Музика хисторика“ први пут је представио овај концертни програм 2010. После тога, део програма или концерт у целини, извођени су на разним фестивалима у Мађарској, Словачкој, Трансилванији, Италији, Турској и на Балтику – напомињу организатори.    

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести