Водећа џез певачица Бугарске Хилда Казасиан на Нишвилу

НИШ: Бугарска певачица и перкусионисткиња јерменског порекла Хилда Казасиан наступиће на овогодишњем Нишвилу у суботу 15. августа, у пратњи Благоевград биг бенда, а специјални гост овог програма биће чувени бугарски бубњар, вибрафониста, композитор, аранжер и професор Националне музичке академије Христо Јоцов.
muzika nastup scena mikrofon pixabay
Фото: pixabay.com

Хилда Казасиан је наступила на једном од првих издања Нишвилла, тада као велика нада не само бугарске већ и европске џез сцене.

Данас је она водећа џез певачица Бугарске која је са великим успехом гостовала у Енглеској, Русији, Белгији, Француској, Јапану, Пољској, Аустрији, Италији, а пре десет година је по позиву наступила и у чувеном "Blue Note" јazz клубу у Токију.

Дипломирала је класичне удараљке на Софијском конзерваторијуму, а усавршавала се у Италији.

Хилда је свирала удараљке у Филхармонији "Пионир", а паралелно је наступала и снимала са водећим бугарским дзез саставима.

Уз дестине гостовања на пројектима других музичара, под својим именом је снимила седам албума.

Христо Јоцов, који већ деценијама важи за једног од најбољих европских џез бубњара, али и вибрафониста, већ тридесет година је шеф одсека за бубњеве на џез департману Бугарске националне музичке академије, на којој је раније дипломирао на одсеку удараљки.

Биг банд Благоевград који већ годинама успешно води диригент Борис Јанев, одличан је пример како у земљама региона имати професионални биг бенд не мора бити привилегија само престоница.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести