Завршено четврто такмичење соло певача „Вера Ковач Виткаи

НОВИ САД: Младен Продан и Клаудија Панцел лауреати су 4. Међународног такмичења соло певача „Вера Ковач Виткаи“, које је одржано протеклог викенда у Новом Саду, у свечаној сали Музичке школе „Исидор Бајић“.
с
Фото: Dnevnik.rs

Такмичење је завршено гала - концертом, на којем су проглашени најбољи, који су тако добили још једну прилику да наступе.

Ови млади певачи поделили су титулу лауреата, по одлуци жирија, такмичећи се у својим категоријама. Почасна чланица жирија Вера Ковач Виткаи, наша велика оперска уметница и педагошкиња, по којој је ово такмичење и понело име, прогласила је победнике на гала - концерту. Сматрајући да су обоје најкомлетнији извођачи својих програма у целости, Вера Ковач Виткаи је навела да жири није могао да се определи за једног од њих, већ је одлучио да ову титулу додели и тенору Младену Продану, студенту Факултета музичке уметности у Београду, у класи Николе Мијаиловића, и мецосопрану Клаудији Панцел, студенткињи Академије уметности у Сегедину, у класи Марије Темеши.

Младен Продан је освојио титулу лауреата у 3. категорији, са 98 бодова, док је међу женским гласовима највише бодова у овој категорији имала Александра Плетикосић (94). Са 97 бодова Милица Јеличић је била најбоља у 4. категорији. У 5. категорији Клаудија Панцел је освојила 100 бодова, што јој је донело титулу лауреата.  

Укупно се надметало 55 певача из БиХ, Словеније, Хрватске, Холандије, Мађарске и наше земље, а занимљиво је да је ове године било више такмичара из других земаља него Србије, као и да је први пут било више мушких, него женских гласова.

Жири су и овог пута чинили уметници и професори из Мађарске, Словеније и наше земље. Поред Вере Ковач Виткаи, чланови жирија били су  проф. др Марија Темеши, сопран, солисткиња Опере у Будимпешти и Сегедину, амбасадорка Мађарске опере, шеф катедре соло - певања на Академији уметности у Сегедину; проф. мр Војислав Спасић, тенор, шеф Катедре соло певања на Филолошко - уметничком факултету у Крагујевцу; проф. Саша Ћано, бас, солиста опере и професор соло певања у Љубљани; проф. др Жељка Милановић, диригенткиња, професорка на Академији уметности у Новом Саду, и Марта Балаж из Новог Сада, сопран, професор – наставник у МШ „Исидор Бајић“на  одсеку соло певања.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести