Завршено осмо такмичење оперских певача Вера Ковач Виткаи

Млади бас Страхиња Ђокић добитник је  награде Гранпри на 8. међународном такмичењу соло певача „Вера Ковач Виткаи“, које је прексиноћ завршено проглашењем победника и наступом најуспешнијих учесника на гала - концерту у Градској кући у Новом Саду.
д
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Титуле лауреата ове године понела су два сопрана из Хрватске, Габриела Хржењак, која се такмичила у четвртој категорији, и у шестој Патрициа Жудетић. Специјалне награде припале су Сари Ефтимовској (друга категорија) из Македоније, Тамашу Кишу (трећа категорија), и Јовани Којић (четврта категорија) из Србије.

Наступ десеторо младих најбоље пласираних певача на завршном концерту овогодишњег такмичења „Вера Ковач Виткаи“, потврдио је речи да жири, у којем су били Вера Ковач Виткаи, Марија Муратовска Наумовска из Македоније, Весна Цоуфал Јаић из Хрватске, Весна Аћимовић и Агота Виткаи Кучера, није имао нимало лак задатак да изабере најбоље међу њима. Тако је и доделио две награде лауреат такмичења, као и три специјалне. Гран-при је освојио Новосађанин Страхиња Ђокић, који већ осваја наклоност оперске публике са сцене Српског народног позоришта, учествујући у више представа, и у све значајнијим улогама.

Дипломе су добили сви учесници овог концерта: Ива Чичовачки, Лука Костелац, Сара Ефтимовска, Јан Штајфер, Јована Павловић, Тамаш Киш, Јована Којић, Габриела Хржењак, Страхиња Ђокић и Патрициа Жудетић. Они су наступили уз клавирску сарадњу Соње Мушикић, Монике Трговчевић Клишанин, Петра Марковића, Маје Грујић и Миљане Николић.

Ове године такмичење је одржано онлајн, с обзиром на пандемијске околности, и кандидати су слали своје снимке, о којима је одлучивао жири. Ово такмичење, које носи име наше познате примадоне Вере Ковач Виткаи, одржава се од 2014. године.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести