НА ПРЕДСТОЈЕЋЕМ НОВОСАДСКОМ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ Кени Гарет, Родригез, Матија Дедић, НББ

Јубиларни 25. Новосадски џез фестивал одржаће се од 15. до 18. новембра 2023. године  у организацији Културног центра Новог Сада, а отвориће га наступом на Великој сцени Позоришта младих квинтет Кенија Гарета.
а
Фото: Е. Мемедовски

Три и по деценије успешне каријере овог прослављеног саксофонисте, композитора и аранжера, једног од највећих имена актуелне светске џез сцене, обележили су сјајни албуми, врхунски концерти, као и сарадње са легендама попут Мајлса Дејвиса, Чика Корије, Хербија Хенкока… Музицирање, које одликују виртуозност и визија, већ неколико година заредом држи Гарета чврсто на челу листе најпопуларнијих алт саксофониста данашњице чувеног часописа Доњн Беат, а његов поновни сусрет са новосадском публиком, након наступа 2006, биће прилика и за промоцију новог ауторског албума „Sounds from the Ancestors”.   

Прво фестивалско вече заокружује маестрални кубански пијаниста и композитор Алфредо Родригез, који у Нови Сад долази са својим триом.  Каријера овог сјајног инструменталисте, великог следбеника израза Чуча Валдеса и Мишела Камила, кренула је узлазном путањом када га је у финалу такмичења младих пијаниста на фестивалу у Монтреу 2006. запазио Квинси Џонс. Уследила је понуда да дође у САД и започне сарадњу са овим легендарним продуцентом, а потоње веома успешне свирке на неколико водећих светских фестивала само су допринеле да његова међународна каријера настави узлазном путањом. О томе, уосталом, сведочи и податак да ће пре НС yез фестивала Родригез свирати у Варшави и Авињону, а затим га очекују концерти на Црвеном мору, у Сарагоси, Севиљи, Мумбају...

Програм у четвртак, 16. новембра, отвара ZZ Quartet, модеран састав хармонијског џеза који предводе хрватски гитариста са ротердамском адресом Ратко Зјача и италијански акордеониста Симоне Заћини. Како сами за себе кажу, квартет су који промовише „музички театар”, јер не желе да их било који правац или стил ограничавају, с тим да не крију велики утицај који на њихов израз имају авангардна уметност и филмови Фредерика Фелинија и Пјера Паола Пазолинија. Други концерт те вечери нарочито ће обрадовати  све који прате каријеру познатог српског бубњара и композитора Предрага Пеђе Милутиновића, јер ће NS-jazzF представити његов Drum-booty квинтет, који карактерише енергична и мелодична фузија yеза, електронике, хип хопа и фанка.

Продаја ограниченог броја комплета улазница за све четири вечери, односно свих осам концерата, по повлашћеној цени од 4.800 динара, почеће у уторак, 10. октобра

И за 17. новембар су припремљена два узбудљива концерта. На сцену Позоришта младих прво излази секстет најпознатијег руског yез трубача Алекса Сипијагина и нашег сјајног бубњара, композитора и аранжера Владимира Костандиновића. „Као импровизатор, Сипијагин спаја своје руско-америчко порекло у нешто јединствено”, речи су трубача Рендија Брекера, док је за Костандиновића критичар портала All About Jazz написао да је „маштовит бубњар чији звук испуњава простор крећући се музичким фронтом различитих стилова”... Вече затвара трио Ференца Немета, мађарског бубњара који је за свој ауторски албум „Freedom” добио једно од најпрестижнијих признања у свету џеза - Independent Music Awards.   

Последњег фестивалског дана, у суботу, 18. новембра, наступиће најпре Новосадски биг бенд под управом Федора Вртачника, с  вокалном солисткињом Бојаном Стаменов. У фокусу овог концерта, који ће НББ у потпуности посветити свом прерано преминули пијанисти и композитору Александру Бањцу,  обележавање је 20 година уметничког рада оркестра, при чему ће програм бити одраз духа тог периода заједничког музицирања и стицања нових музичких знања кроз сусрете са различитим стиловима. А само финале 25. Новосадског џез фестивала биће у знаку триа вишеструко награђиваног пијанисте и композитора Матије Дедића. Осим што је својим бројним издањима потврдио и потврђује свој квалитет и статус једног од најуспешнијих и најпризнатијих балканских музичара, далеко је Дедић и надмашио границе региона захваљујући својој ауторској музици, која је од темеља у класици кренула пут импровизације.

Продаја ограниченог броја комплета улазница за све четири вечери, односно свих осам концерата, по повлашћеној цени од 4.800 динара, почеће у уторак, 10. октобра. Ови комплети ће моћи да се купе у билетарници Гигс тикса у Париском магазину до 22. октобра.     

М. Стајић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести