Антологијска едиција „Десет векова српске књижевности“ - мапа српског духовног, књижевног и културног простора

Антологијска едиција „Десет векова српске књижевности“ надилази оквире националне књижевности и културе и представља национално прегнуће од изузетног значаја рекла покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Драгани Милошевић.
Promocija antologijske edicije „Deset vekova srpske književnosti“ u Matici srpskoj Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Промоција антологијске едиције „Десет векова српске књижевности“ у Матици српској Фото: Покрајинска влада

Уручивањем стоте књиге из Антологијске едиције „Десет векова српске књижевности“ покрајинском секретару за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгани Милошевић, данас је у Матици српској, њен Издавачки центар, још једном изразио захвалност на подршци Покрајинској влади и промовисао овај несвакидашњи подухват, који како и сама секретар Милошевић каже, надилази оквире националне књижевности и културе и представља национално прегнуће од изузетног значаја.

Драгана Милошевић је, овом приликом, изјавила да је у државном смислу наша историја, нажалост, обележена је бројним окупацијама, ратовима, страдањима кроз векове и истакла да су вера и реч стубови нашег опстанка и трајања, упркос свим искушењима.

„Осам векова аутокефалности Српске православне цркве, коју управо ове године обележавамо,“ истакла је Милошевићева, „јесте довољан доказ о истрајности у вери, а када је реч о јачини речи, писане нарочито, онда је управо у Антологији чије десето коло је пред нама и доказ да све оно што је кроз десет векова чинило ту спасоносну реч и сачувамо, у чему посебну захвалност дугујемо Издавачком центру Матице српске“.

Како је секретар Милошевић нагласила, важност едиције је тим већа и снажнија, што је и њена књижевна и културна сразмера неизрецива и због свега тога имамо довољно разлога за самопоштовање и понос и тим пре је наша обавеза као Покрајинске владе и ресорног секретаријата да и у даљим делатностима Матице српске, њене Библиотеке и Издавачког центра наставимо са снажном подршком, која није само за време у којем живимо, колико је и за будуће генерације.

Фото: Промоција антологијске едиције „Десет векова српске књижевности“ у Матици српској Фото: Покрајинска влада

Испред Матице српске речи захвалности упутио је председник проф. др Драган Станић, док је академик др Миро Вуксановић, као главни уредник едиције говорио о њеном ванвременском значају.

Подсећајући на чињеницу да антологијска едиција нема само литерарни, већ и историјски, културолошки, лексички, просветитељски, национални и духовни значај, др Вуксановић је нагласио да она представља својеврсну мапу српске књижевности у десет векова садржану и да се њен избор наставља.

О значају едиције говорили су и председник Скупштине Издавачког центра Матице српске проф. др Мато Пижурица, професори емеритуси др Марија Клеут и др Славко Гордић. Свечаности је присуствовала и мр Катарина Ковачевић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести