Представљена Едиција Десет векова српске књижевности

НОВИ САД: У Покрајинској влади је представљена едиција „Десет векова српске књижевности“, издање Издавачког центра Матице српске.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Тим поводом, председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је ово издање од националног значаја, јер како је рекао, надилази оквире књижевности и културе у целини.

Ова антологијска едиција је, заправо, повезивање искиданог времена, враћање из заборава оног што није смело да се заборави, препознавање и поновно успостављење континуитета у једној духовно-културној равни изузетно важној не само за прошлост и садашњост него и за будућност, казао је Мировић.

Поносни смо што смо смо били у прилици да подржимо штампање ове едиције, јер, то није била само наша обавеза већ и својеврсна привилегија, додао је председник Покрајинске владе.

Фото: vojvodina.gov.rs

Овде пред нама је 100. књига ове Едиције, укупно 35 милиона страница, и не бисмо стигли до овога да није било велике подршке и помоћи Покрајинске владе, нагласио је академик Миро Вуксановић, главни уредник Едиције „Десет векова српске књижевности“.

Припала нам је част да заједно уз подршку Покрајинске владе урадимо овај велики посао који до сада нико није урадио у српској књижевности. Реч је о издању које обухавата дела почевши од 12. века и Светог Саве па до наших савременика, казао је академик Вуксановић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Промоцији Едиције присуствовала је и покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести