Археолози открили средњовековни привезак са грбом три лава

ЛОНДОН: Средњовековни привезак коњске орне из 12. века, археолошко откриће са хералдичким амблемом Енглеске, грбом три лава, премијерно је приказан уочи финала женског фудбала на Вемблију, пренео је Гардијан.
arheologija
Фото: pixabay.com

Ново археолошко откриће има велики значај за Енглеску, јер показује колико дуго се овај грб негује у матичној земљи, што сведочи дугој традицији.

У питању је мали средњовековни привезак, направљен од легуре бакра са чувеним хералдичким амблемом, грбом Енглеске, који датира из 12. века, дизајниран да виси са коњске орне мотив је обликован у емајлу и злату.

Узимајући у обзир да су досадашња археолошка открића предмета овог типа махом била истрошена, те да је то истражитељима отежавало проучавање, пронађени привезак има велику вредност.

Археолози су истакли да је стање овог привеска "прилично изванредно" те је да је права реткост видети "привезак коњске орме из археолошког контекста у тако добром стању очуваности".

Како се наслућује, предмет је одвојен од комплета у коме се налазио, па је као такав, као потпуно нов, изгубљен. Овом претпоставком се објашњава на који начин је на предмету већина црвеног емајла и позлате остала видљива.

Мотив три лава повезује се са грбом Енглеске из периода када је краљ Хенри II додао једног лава пару лавова које је првобитно приказао Вилијан И Освајач, као такав био је у употреби између 1189. и 1340. године, након чега је постао део енглеске традиције.

Мотив је заступљен и у фудбалском савезу Енглеске, приказом три лава у плавој боји, од краја 19. века.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести