БЕОГРАДСКО ДРАМСКО и КОЛЕГЕ СЕ ОПРАШТАЈУ ОД ЈАГОША: Отишао је један од највећих

БЕОГРАД: На вест о изненадној смрти позоришног редитеља Јагоша Марковића (1965-2023) вечерас су од њега почели да се опраштају дирљивим порукама на друштвеним мрежама бројни сарадници и поштоваоци.
j
Фото: Tanjug (Tanja Valić)

Отишао је један од највећих, један од оних који нас је инспирисао и будио у нама оно најбоље. Отишао је баш вечерас, када је требало да одиграмо 'Сумрак богова', представу коју је режирао и која нам је обасјала пут нове ере БДП-а. Заувек наш један јединствени, непоновљиви Јагош, каже се на фејбукс страни Београдског драмског позоришта.

Директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић је оценио да је "отишао велики маштар и мештар од театра", и да смо "имали ту част да будемо његови савременици и сведоци његовог талента и чудесне еруптивне енергије".

Директор Народног позоришта НИш Спасоје Ж. Миловановић је оценио да је Марковић био "грандиозан човек и уметник", са којим је био "сваки трен незабораван".

Из Хрватског народног казалишта Сплит су подсетили да је Марковић био један од најистакнутијих редитеља региона, који је снажан траг оставио у бројним позориштима са којима је сарађивао, "па тако и у ХНК Сплит где је 2014. поставио Молијерове 'Учене жене'".

Новинарка Мира Адања Полак је написла на свом фејсбуку да неће заборавити Марковића "и његова одушевљења са којима је живео и радио".

Волела сам то наше пријатељство и путеве… Недостајаће његов увек исти, упитни поглед после сваке премијере: 'Како је било?' А било је увек фантастично, написала је Адања Полак.


Маја Гојковић: Памтимо по безусловној љубави према позоришту

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић упутила је саучешће поводом смрти Јагоша Марковића у којем наводи да ће лик и дело цењеног редитеља остати да живи у срцима позоришних радника, позоришне публике и свих који су имали част да га познају.

С великом  тугом сам  примила вест  о прераној  смрти Јагоша  Марковића, једног  од најистакнутијих  позоришних  редитеља у  нашој земљи  и региону. Свевременске  и дуговечне  представе  које је режирао  у Народном  позоришту  освајале су  и освајају  срца публике  како у Србији, тако и на међународној  сцени. Оставио  је неизбрисив  траг у нашем  националном  театру али  и у иностраним  позориштима  у којима је  режирао десетине  представа, наводи Гојковић.

Гојковић наглашава да ћемо "Марковића памтити по ретком таленту, врхунском професионализму и бесусловној љубави према позоришту коју је усађивао у сваку представу коју је режирао".

Породици, пријатељима, колегама и поштоваоцима Јагоша Марковића упућујем најискреније саучешће. Нека му је вечна слава, пише Гојковић.


Новинарка Љубица Гојгић је на свом твитеру написала поводом прераног одласка Марковића да је био диван човек "бескрајно талентован у позоришту, ненадмашно шармантан ван сцене".

Мали растом,велику је сенку правио велики Јагош.Толико велику да се у њу склоне сви који и воле и живе позориште. Спавај са миром, покривен белим крилима,окружен пријатељима и јунацима којима си давао људска срца и у којима смо се препознавали, написао је драматург Синиша Ковачевић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести