БЛИСТАВА УЛАЗНИЦА ЗА СВЕТ КЊИГЕ И ЗНАЊА На Ади Циганлији отворена СВЕТЛОСНА ИЗЛОЖБА Алиса у земљи чуда (ФОТО)

БЕОГРАД: Мултимедијална изложба "Алиса у земљи чуда", која у облику светлосних инсталација приказује јунаке и мотиве чувене истоимене књиге Луиса Керола, вечерас је званично свечано отворена на Ади Циганлији, у парку са макишке стране, који посетиоци могу обићи од 3. новембра.
v
Фото: Tanjug (Vladimir Šporčić)

Надам се да волите бајке, да их читате или да вам родитељи читају пред спавање. Ја сам волела. Желела бих да се обратим и родитељима или онима који званично више нису деца: мислим да ћете уживати исто колико и деца у овој магичној авантури бајки, поручила је млада глумица Уна Козић бројној деци и родитељима на свечаности отварања.

Изложба “Алиса у земљи чуда”, део је пројекта "Garden of Lights", и на њој посетиоци могу провирити у светлима обојене приказе Зечје јазбине или ликова као што су Алиса, Чеширска мачка, Луди шеширџија, господин Гусеница, Краљица-Срце.

Ходајући стазом поред светлеćе винове лозе, мултимедијалне ливаде и тунела, посетиоци могу доживети на другачији начин лувени роман, ког је 1865. године објавио енглески писац Чарлс Латвиџ Доџсон, под псеудонимом Луис Керол.

На отварању светлосне "Алисе у земљи чуда" представница удружења Дечја културна географија Наталија Ђуровић је истакла да се у њој "обрадовао дете, читајући сјајне приче и уживајући у авантурама књижевних јунака, међу којима Алиса зазима посебно место".

Обрадовала сам се као родитељ да своју децу поведем у овакву авантуру, али и као представник удружења које мапира и представља квалитетне културне садржаје за децу. Чврсто верујемо да се од читања расте, од музеја мисли, а од позоришта машта. Због тога квалитетни културни садржају требају бити доступни свој деци, истакла је Ђуровић.

Фото: Tanjug (Vladimir Šporčić)

Према њеним речима, изложба "Алиса у земљи чуда" је "прилика да деца у друштву родитеља, бака и дека, уђу у бајку која је сјајна улазница за свет књиге и знања".

Ђуровић је додала да су данашње бајке препуне боја и слика, јер данашња деца живе у свету слике и мултимедије, док је "Алиса у земљи чуда" "иста она лепа, добра прича о девојчици Алиси која је била маштовита, креативна и измаштала је читав један свет".

Фото: Tanjug (Vladimir Šporčić)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести