Британски уметник Грејсон Пери излаже у Музеју савремене уметности

НОВИ САД: У Музеју савремене уметности Војводине сутра ће у 20 часова  председник Покрајинске владе Игор Мировић отворити изложбу једног од најпознатијих британских савремених уметника Грејсона Перија (1960).
grejson perry14_RHA
Фото: Фото: Дневник/Р. Хаџић

Нови Сад, као Европска престоница културе 2021. биће први од пет градова Западног Балкана у коме ће Бритиш каунсил представити изложбу „Таштина малих разлика“ добитника Тарнерове награде 2003, највећег признања за савремену уметност у Великој Британији. Истовремено изложба овог прослављеног ствараоца одржава се и у Лондону.

Изложбу „Таштина малих разлика“ чини шест монументалних таписерија које истражују британску фасцинацију стилом и класним разликама. Пери је био инспирисан сликама из историје уметности, често раноренесансним сакралним радовима у јавним колекцијама, а посебно циклусом слика „Живот развратника“ Вилијама Хогарта, енглеског сликара из 18. века о успону и паду младића Тома Рејквела, чијих је осам принтова бакрописа такође изложено на поставци у МСУВ. 

Изложба ће бити отворена до 20. маја и током њеног трајања сваког петка, сем 14. априла, биће организована стручна вођења кроз поставку. Последњег дана изложбе у Ноћи музеја биће приређен посебан програм. Изложбу прати и три документарна филма која ће бити емитована и на РТС-у, настала током Перијевог путовања кроз Британију у припремној фази пројекта.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести