ЦЕНА ПРАВА СИТНИЦА Веласкезов портрет шпанске краљице пред аукцију процењен на 35 милиона долара (ФОТО)

Очекује се да ће портрет шпанске краљице Дијега Веласкеза у природној величини оборити постојећи рекорд за дело уметника из 17. века када се нађе на аукцији почетком следеће године.
e
Фото: Pixabay.com

Портрет Изабел де Борбон, краљице Шпаније, процењен је на око 35 милиона долара, што је више него двоструко више од тренутног рекорда од 16,9 милиона долара који је постигнут до сада за Веласкеза на аукцији, пренео је "Гардијан".

Платно високо два метра приказује Изабел кад је имала око 30 година, у веома украшеној црној хаљини, која у једној руци држи лепезу, а другом је ослоњена на наслон столице.

У време настанка слике она је била на врхунцу моћи, а дивили су јој се због њене духовитости, интелигенције и великодушности.

Краљ Шпаније и Португала Филип IV именовао је Веласкеза за дворског сликара, а велики део његовог рада чинили су портрети краља, његове породице, њихових дворских забављача и патуљака.

Портрет је висио дуги низ година у палати Буен Ретиро у Мадриду.

Касније је отишао у Француску, а у 19. веку је продат Хенрију Хуту, трговцу, банкару и колекционару књига, који ју је окачио у Сасексу у Енглеској.

Од тада се налазио у приватним колекцијама, а код садашњих власника од 1978. године.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести