Дани Милоша Црњанског у Матици српској

НОВИ САД: Под окриљем Матице српске данас почиње тродневна манифестација која у фокусу има дело Милоша Црњанског. Организатори су удружења „Суматра” из Новог Сада као и Банатски културни центар из Новог Милошева, а на челу Програмског одбора је проф. др Слободан Владушић.
milos crnjanski
Фото: Ilustracija

Идеја за манифестацију Дани Милоша Црњанског се појавила из осећања да је Црњански симболички одговор на питање која нам се данас прећутно постављају, а то је смисао српске књижевности данас, и уопште смисао националне културе. Укратко, постоји ли нека књижевна врлина и вредност која нас спаја? За нас је једна од тих вредности и Милош Црњански. А вредности не могу да постоје, ако се јавно не потврђују као вредности, каже др Владушић за „Дневник”.

Програм манифестације чине различити садражаји: округли сто под насловом 100 година Лирике Итаке, гостовања српских писаца новосадским гимназијама и књижевно вече на коме ће прочитати по једну причу посвећену Црњанском, затим предавања о Црњанском у Новом Саду и Новом Милошеву, да би се на крају, у оквиру манифестације, доделила и награда „Бескрајни плави круг” за најбољи роман на српском језику објављен у интервалу од 1. новембра 2019 до 1. новембра 2019 године. Покровитељ награде је Матица српска, а уз нашу најстарију књижевну, културну и научну институцију, манифестацију су подржали Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Градска управа за културу града Новог Сада, Задужбина Милош Црњански, те Културни ценар Војводине „Милош Црњански”. 

Наш план је да Дани Милоша Црњанског постане традиционална манифестација. Намера нам је након сваке године објавимо зборник радова са тематског округлог стола, као и предавања о Црњанском која се одржавају у оквиру манифестације. На тај начин ћемо за неколико година имати лепу библиотеку радова која ће свакако бити од помоћи будућим истраживачима Црњанског, али и његовим читаоцима и поклоницима. Сматрамо да је то врло важно, будући да је српска књижевност и даље оклеветана књижевност и да још увек има људи, и овде код нас, као и у иностранству, који о Црњанском мало знају, а онда из тог незнања изводе погрешне закључке о његовом делу и личности, наводи председник Програмског одбора Дана Милоша Црњанског.


Слободану Мандићу Бескрајни плави круг

Први лауреат награде „Бескрајни плави круг“ је Слободану Мандићу за књигу „Панонски палимпсести” (у издању „Агоре” из Новог Сада и Градске библиотеке „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина).

Тако је већином гласова одлучио жири који су творили Александар Јовановић (председник), Младен Шукало, Горан Радоњић, Јелена Марићевић Балаћ и Небојша Лазић.


По речима др Владушића, манифестација има за циљ и да покаже како се око Црњанског могу окупити истраживачи и аутори који се разликују и по годиштима и по поетици и по начину на који виде књижевност.

Ипак, без обзира на разлике, за све њих Црњански јесте вредност. Желимо дакле, да овом манифестацијом покажемо да Црњански није неко ко дели људе, већ напротив, ко их спаја и повезује. Они за које Црњански има ту повезујућу снагу, радо су се одазвали на наш позив. То су писци Фрања Петриновић, Дејан Стојиљковић, Никола Маловић, Весна Капор и Марко Крстић, затим Зоран Аврамовић и Зоран Ђерић који ће одржати предавања о Црњанском, као и учесници округлог стола, Горана Раичевић, Никола Страјнић, Александар Јерков, Лидија Томић, Бојан Јовановић, Драган Бошковић, Драган Хамовић, Часлав Николић и моја маленкост, додаје др Владушић.   

Намера је, свакако, да нетом установљени Дани Милоша Црњанског не буду кратког даха, напротив. А то у којим би се координатама манифестација могла кретати у будућности да се наслутити из концепта њеног првог издања – дакле, у фокусу је Црњански као симбол повезивања око књижевне вредности и врлине.


Сто година „Лирика Итаке”

Програм Дана Милоша Црњанског почиње данас у 12 часова у Матици српској предавањем Зорана Аврамовића о политичким ставовима писца „Сеоба”. Следи серија трибина у новосадским гимназијима са гостима манифестације међу којима су Фрања Петриновић, Весна Капор, Дејан Стојиљковић, Никола Маловић и Марко Крстић.

У 19 часова у Матици српској је књижевно вече у част Црњанског. Писци, гости манифестације ће прочитати по једну своју причу, написану специјално за ову прилику, у којој је Црњански тема, мотив или јунак. Сутра у 10 часова у Матици српској је округли сто о тумачењу дела Милоша Црњанског, а овогодишња тема је ”Сто година Лирике Итаке”. Учесници су Горана Раичевић, Никола Страјнић, Бојан Јовановић, Александар Јерков, Лидија Томић, Драган Бошковић, Драган Хамовић, Часлав Николић и Слободан Владушић. У 19 часова у Матици српској ће бити уручена новоустановљена књижевна награда “Бескрајни плави круг” за најбољи роман на српском језику, објављен током протеклих годину дана. Програм се завршава у недељу у Новом Милошеву предавањем Зорана Ђерића о “Лирици Итаке”.


 Ова манифестације се међутим, неће зауставити само на конзервирању Црњансковог дела. Дали смо себи за циљ да покажемо, ове, а надам се и наредних година, у коликој мери је Црњански наш савременик, у коликој мери бити модеран данас значи бити на трагу овог нашег великог писца, као и на трагу онога чему он припада – а припада српској књижевности и српском језику, али и оним људима у другим културама, који још увек имају осећање за књижевну вредност која није слушкиња било које идеологије, прорука је др Слободана Владушића.   

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести