Дани Теодора Павловића у Матици Српској

Дани Теодора Павловића биће отворени у среду у 14 часова у Свечаној сали Матице српске.
matica srpska, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

После поздравне речи председника Матице српске др Драгана Станића манифестацију посвећену обновитељу и реформатору Матице српске, првом секретару, уреднику Летописа, оснивачу Галерије, прве музејске збирке у Срба, новинару и родоначелнику журналистике у Срба, адвокату, књижевнику и преводиоцу отвориће Саша Максимовић, председник Општине Нови Бечеј. Данас ће бити уручене Награде „Теодор Павловић” за најбољу књигу која је припала проф. др Сави Дамјанову за “Also spracht Damjanov” (градска библиотека “Жарко Зрењанин”, Зрењанин, 2019. и за животно дело коју је добио ликовни критичар Сава Степанов. О добитницима ће гоорити др Зоран Ђерић, председник жирија. Овим приликом биће представљено и трокњижје „Срби у Банату” у издању Банатског културног центра о коме ће говорити др Петар В. Крестић, председник уређивачког одбора трокњижја, проф. др Срђан Шљукић и др Милан Мицић, чланови уређивачког одбора.

Манифестација се наставља сутра у 19 часова у Банатском културном центру у Новом Милошеву представљањем издавачке продукције „Службеног гласника” из Београда о којој ће говорити извршни директор Петар Арбутина, уредник Борисав Челиковић, уредница Весна Смиљанић Рангелов и Радован Влаховић као и изложбом „И ово је Србија” мр Зорана Цветковића у сарадњи са Одбором за село САНУ из Београда. У суботу, 28.септембра у 19 часова, у „Житном магацину” Музеја „Котарка”, у Новом Милошеву је музичко-поетски програм „Као да сам те сањао” у извођењу глумаца Владана Савића и Кристине Савић и изложба акварела „Носталгични футуризам” Вере Недин, а гост изложбе је Нада Ћурчић. Дани Теодора Павловића завршавају се 11. октобра у 10 часова у школи „Др Ђорђе Јоановић” у Новом Милошеву позоришном представом „Три прасета” Дечјег позоришта „Лане” из Кикинде.

Дани Теодора Павловића одржавају се по двадесети пут у Новом Саду и Новом Милошеву а организатор је Банатски културни центар из Новог Милошева у сарадњи са Матицом српском под покровитељством Општине Нови Бечеј и Месне заједнице Ново Милошево.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести