Десет разлога да посетите другу половину Калеидоскопа културе

Шести Калеидоскоп културе у Новом Саду тренутно је у својој трећој, од пет недеља, која је посвећена визуелној уметности. Након спектакуларног свечаног отварања на Корзу и у Дистрикту и богатог програма у оквиру недеља извођачке и примењене уметности, овогодишњи Калеидоскоп културе ушао је у другу половину својих програма.
е
Фото: Е. Ковач

Пред посетиоцима је разноврстан програм који нуди недеља визуелне уметности, али поред тога  Новосађане и Новосађанке очекује и недеља архитектуре и недеља књижевности.

Ако већ нисте имали прилику да посетите Дистрикт и мрежу културних станица, издвајамо вам десет разлога зашто би у наредном периоду требали да посетите другу половину овогодишњег Калеидоскопа културе:

1. Изложба „На путевима српске уметности 1923 – 2023: Од Коњовића до Марине Абрамовић“

Сава Шумановић, Милан Коњовић, Миленко Шербан, Зора Петровић, Милена Павловић Барили, Оља Ивањицки, Мића Поповић, Владимир Величковић, Марина Абрамовић, Каталин Ладик, Раша Тодосијевић, само су неки од имена чија ће се дела наћи на изложби „На путевима српске уметности 1923 – 2023: Од Коњовића до Марине Абрамовић“, Галерије Бел Арт. Према концепту аутора, ликовног критичара Саве Степанова, изложба која ће по први пут на једном простору какав је Дистрикт, обухватити толики број дела највећих српских уметника, замишљена је као преглед најзначајнијих збивања у српској модерној уметности током протеклих сто година. Изложба „На путевима српске уметности 1923 – 2023: Од Коњовића до Марине Абрамовић“ биће отворена од 30. септембра до 30. октобра у простору Радионица у Дистрикту.

Фото: В. Лалић

2. Изложба „Дух места – први век Дистрикта“

„Дух места – први век Дистрикта“ је мултимедијална изложба и стална поставка која драматизује и тематизује простор Дистрикта кроз време. Некадашњи индустријски комплекс, данашњи центар савремене уметности, Дистрикт је током последњих стотину година прешао несвакидашњи пут, који је овај простор у многочему одредио. Тај пут је уједно инспирација, али и окосница изложбе која уметничким и сценским средствима, а користећи се методама сценског дизајна, публици настоји испричати мало познату причу. Посетиоци ће мултимедијалну изложбу „Дух места – први век Дистрикта“ моћи да погледају у Дистрикту од 30. септембра.

3. Интерактивна скулптура „Срце“

Срце је монументална скулптура, ауторке др Милијане Комад, инспирисана концептом синхроницитета, јединства и љубави. Израђена од висококвалитетног нерђајућег челика, са силиконском површином која симулира кожу људског срца, ова интерактивна скулптура ће кроз своју интерактивност ојачати осећај повезаности међу људима. Једна од посебности које чине Срце изузетним су сензори смештени у самој скулптури, који омогућавају да, када више људи додирује скулптуру истовремено, срце јаче куца. Скулптура ће привући пажњу и својом импозантном величином од пет метара висине и три метра ширине. Интерактивна скулптура „Срце“ биће представљена свим посетиоцима од 30. септембра до 10. октобра у објекту Производња у Дистрикту.

4. Изложба фотографија Владимира Величковића

Изложба фотографија Владимира Величковића, о најзначајнијим догађајима Европске престонице културе од 2018. до 2022. године, отворила је недељу визуелне уметности шестог Калеидоскопа културе, 26. септембра у објекту Менза у Дистрикту. Посетиоци имаће прилику да погледају једну ретроспективу пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ кроз објектив једног фотографа до 1. октобра.

5. Предавање Алехандра Аравене

У оквиру недеље архитектуре Калеидоскопа културе, добитник Прицкерове награде, која представља Нобеловог пандана у архитектури, дружиће се с новосадском публиком. Гостовање једног од најпознатијих архитеката на свету привукло је пажњу хиљадама људи у Новом Саду а и шире, па ће тако Алехандро Аравена своје предавање одржати у петак, 5. октобра у Дистрикту од 19. часова.

Фото: Приватна архива

6. Калеидоскоп културе поново оживео Дистрикт

Део програма овогодишњег Калеидоскопа културе одржава се у једном од најважнијих просторних легата пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ – Дистрикту. Обновљени простори Дистрикта ове године били су главна локација одржавања различитих програма овогодишњег Калеидоскопа културе. Током три дана отварања Калеидоскопа културе кроз Дистрикт је прошло неколико хиљада људи, али ту није био крај. Концерти, изложбе, предавања и књижевни разговори само су неки од програма чији је домаћин био управо Дистрикт. Захваљујући Калеидоскопу културе, новосадски Дистрикт поново је оживео и наставиће да живи истим темпом.

7. Изложба Кухиње (Фрагменти) – цртице из историје и популарне културе

Како су изгледала прва окупљања око ватре? Како је индустријализација допринела развитку концепта кухиња? Шта је довело до данашњег изгледа класичне породичне кухиње? Калеидоскоп културе у недељи архитектуре доноси још једну изложбу. Изложба „Кухиње (Фрагменти) – цртице из историје и популарне културе”, у организацији Друштва архитеката Војводине, биће отворена 7. октобра у објекту Менза у Дистрикту, у оквиру недеље Архитектуре на шестом Калеидоскопу културе у Новом Саду. Изложба ће моћи да се погледа до 28. октобра.

8. Књижевно вече са Матијом Бећковићем

Један од најцењенијих српских писаца и песника, академик Матија Бећковић биће део књижевне вечери које ће се одржати у оквиру недеље књижевности Калеидоскопа културе, 13. октобра од 19 часова, у Културној станици Ковиљ која се налази у родном месту Лазе Костића. Бећковић је добио највиша књижевна признања међу којима су Октобарска, Змајева, награда Вукове задужбине и друге.

Фото: Приватна архива

9. Књижевни разговор са Даницом Вукићевић, Мухаремом Баздуљом и Милицом Вучковић

Недеља књижевности Калеидоскопа културе донеће разговор са неким од најчитанијих регионалних писаца.Тако ће у једној вечери у Дистрикту, 14. октобра Новосађанима и Новосађанкама, да се представе сликарка и књижевница Милица Вучковић, писац, новинар, књижевни преводилац и аутор бројних романа Мухарем Баздуљ као и добитница НИН-ове награде за 2022. годину за роман „Унутрашње море“ Даница Вукићевић.

Фото: П. Милошевић

10. Књижевни разговор са Јасминком Петровић

Најпознатија српска ауторка књига за децу и младе, чија су дела преведена на готово 30 језика, али и адаптирана за представе и филмове (Лето када сам научила да летим), дружиће се са најмлађом публиком у Културној станици Млин. У недељи књижевности шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду, одржаће се разговор са књижевницом Јасминком Петровић 10. октобра у Културној станици Млин од 19 часова.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.
А. Брзак

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести