Дистрикт као нови центар културе: СКЦНС „Фабрика” - кућа алтернативног уметничког израза

- Рекао бих да у земљи дефинитивно немамо ништа слично, а што се тиче иностранства, нисам имао прилику да посетим оваква места или квартове. Но, по речима неких од уметника који су код нас гостовали, овако нешто може да се види, рецимо, у Берлину, који се сматра европским Њујорком. Било би ми драго уколико дође до тога да тако нешто може да се каже и за Дистрикт - наводи директор Студентског културног центра Нови Сад Обрад Шкрбић.
ф
Фото: В. Величковић

Та установа већ више од десет година смештена је у чувеној "Фабрици", једном од првих објеката који је обновљен у процесу трансформације Дистрикта у нови центар културе и уметности у Новом Саду, покренутог у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“. Како каже Шкрбић, они су на неки начин већ староседеоци на тој локацији, а реконструкција простора побољшала је услове рада за њих, али и ужитак за све посетиоце.

- Из "Фабрике" смо изашли у децембру 2018. године, након чега је кренула и обнова, која је завршена 30. јуна 2021. године, када је потписан нови уговор са Градском управом за имовину, а од јесени исте године смо кренули са програмима - објашнава Шкрбић. - Ми смо изузетно задовољни новостеченом функционалношћу целокупног простора. У обновљеној "Фабрици" добили смо централно грејање, али и савремени систем климатизације, порављен нам је кров, имамо нову изолацију, тоалете, укључујући и оне за особе са инвалидитетом... Дакле, "Фабрика" је постала простор доступан за све наше суграђане и суграђанке. Такође, објекат је пет фриендли, што се мења само уколико програм то захтева. Поред овога, захваљујући Управи за грађевинско земљиште и инвестиције Града Новог Сада, решен је проблем одвода атмосферских вода, па тако више немамо поплаву када падне јача киша. Такође, саобраћајна инфраструктура је унапређена, те сада имамо довољно паркинг места која окружују Дистрикт.

Обрад Шкрбић изразио је задовољство због тога што је обнова Фабрике текла у складу и у договору са запосленима у СКЦНС-у, те су, како је рекао, добили како функционалан простор за организацију програма које сада реализују на много лакши и ефикаснији начин, тако и канцеларијски у којем запослени могу да обављају своје свакодневне активности.

Фото: В. Величковић

- Извођачи имају на располагању тоалете са тушевима, што је често прекопотребно, нарочито ако говоримо о сценским уметностима, позоришту и савременом плесу - сматра Шкрбић. - Ту је и галерија за мање изложбе, а веће организујемо у главном простору. Због функционалности простора капацитет "Фабрике" је смањен у мањој мери, а важно је истаћи да је поново урађена и побољшана противпожарна заштита, тако да објекат има пет излаза, што је важно у смислу безбедности посетилаца, која нам је на првом месту. Такође, захвални смо посетиоцима који у највећој мери поштују забрану пушења, која је на снази код нас. Закључак је да је у обновљеној Фабрици свима угодније, пре свега посетиоцима и гостима, а онда и нама организаторима.


Тачка сусрета најразличитијих профила и инкубатор нове уметничке продукције

Шкрбић потврђује чињеницу да су тренутно сведоци свакодневне изградње и реновирања других објеката у Дистрикту.

- Верујемо да ће једнога дана, када све буде готово, овај део града изгледати као слична места у светским метрополама и да ће бити тачка сусрета уметника најразличитијих профила, инкубатор нове уметничке продукције и уметничких пракси, а све на задовољство публике због које све ово радимо - поручује он.


Које предности је обнова објекта отворила, да ли је и на који начин нови изглед "Фабрике" утицао на сам рад и реализацију програма?

- Нови систем климатизације омогућио нам је да не морамо да размишљамо о томе какво је време напољу, тако да се без проблема и зими и лети могу организовати програми без бојазни да ће нам бити сувише топло или хладно, што је пре обнове био велики проблем. У летњим месецима нисмо могли да организујемо концерте, а зими смо се довијали са различитим грејним телима да обезбедимо адекватну температуру која ће посетиоцима, извођачима, али и нама, организаторима, омогућити пријатан боравак у простору. Уређен паркинг нам је важан, јер неретко имамо госте који долазе из других градова Србије и региона, те не морамо да размишљамо о томе да реметимо уобичајен саобраћај у овом делу града. Све су то елементи који нама, као добрим домаћинима и организаторима, значајно олакшавају посао - истиче Обрад Шкрбић.

Фото: В. Величковић

Као неко ко је ту био и пре трансформације Дистрика, како посматрате тај претходни и садашњи период? Може ли то да се упореди?

- Од "Фабрике" је у суштини све почело, јер је она међу првим објектима који су у овом делу града имали културно-уметничку намену. Временом су ти други простори настајали и нестајали, а ево ми смо ту већ 13 година и поносни смо на континутет у раду. И тада, као и сада, види се да број посетилаца не опада, дакле, за програме који су овде организовани увек је било интересовања, а чини се да окружење није било од пресудног значаја. Видимо да су тренутно и даље у току реновирање и изградња нових објеката, па се чини да је рано да говоримо о крајњем резултату.

Шта су по вашем мишљењу предности Дистрикта, односно по чему се истиче?

- Мислим да се истиче по уређеној инфраструктури, а сама локација је веома приступачна за све врсте превоза, што је важно јер посетиоци не морају да размишљају о томе како да лако дођу и оду одавде. Имамо Дунав на дохват руке, као и Лимански парк, а нисмо далеко од центра града. Просто, ово је тачка која је добро повезана са свим деловима града и у том смислу чини се лако доступном свим нашим суграђанима и суграђанкама, али и онима који долазе издалека.

Каква је сарадња и комшијски односи са осталим организацијама које су тамо? Ви сте ту најдуже од свих, па сте у неку руку билидомаћиниорганизацијама које су се у неком скоријем периоду доселиле.

- Ми имамо само речи хвале за наше комшије. Сарадња тече без проблема, међусобно се подржавамо и помажемо када је помоћ потребна. Неретко се дешавало, нарочито прошле године када је Нови Сад био Европска престоница културе, да имамо заједничке програме који су успешно реализовани. Имамо све разлоге да верујемо да ће тако бити и у будућности.

Какви су планови ваше организације у некој блиској будућности, шта можемо очекивати код вас у простору у неком наредном периоду?

- Од јесени креће озбиљан темпо у реализацији не само појединачних програма – концерата, изложби, промоција књижевних и стрип издања, већ и неколико фестивала који су годинама саставни део нашег јесењег и зимског календара. Када говоримо о музичким програмима, имамо одличну сарадњу са великим бројем промотера са којима организујемо концерте које би било теже извести самостално и у техничком и у финансијском смислу. Изузетно нам је важно да имамо заступљене и музичке жанрове који нису мејнстрим, па смо тако оживели блуз сцену са неколико запажених концерата. Организујемо "Panonia Dry Sea Festival", који је посвећен стонер рок и слаy рок звуку, као и "Фестивал српског подземља", који је покренут у београдском Дому омладине, али су га пре неколико година организатори и оснивачи преселили у "Фабрику". Ту је и "To Be.Punk.Festival" који ће се ове године одржати по 16. пут и на ком наступају панк и хард кор бендови.

Поред тога, наводи Шкрбић, први пут су у плану програми класичне и џез музике у новој згради.

- Она би требало да буде у функцији до краја године и ту ћемо имати много боље услове за излагање, разне уметничке перформансе, камерне музичке и драмске програме, као и позоришне представе. Дакле, "Фабрика" ће остати „кућа“ за рокенрол, панк, хард кор, метал и остале алтернативне музичке жанрове, а у новој згради ћемо унапредити програм са фокусом на класичну и yез музику.

На јесен следи дводневни догађај, увелико познат љубитељима стрипа.

Фото: В. Величковић

- Очекује нас Новосадски стрип викенд, али и низ активности које ће бити реализоване у склопу пројекта "Моћ жена у стрипу – WomCom", чији смо носилац, а који се бави оснаживањем стрип уметница, као и промоцијом њиховог равноправног третмана у смислу плаћања, видљивости и репрезентације - најављује Шкрбић. - Занимљиво је то да је СКЦНС једина установа на Западном Балкану којој је одобрен пројекат на конкурсу ЕУ програма "Креативна Европа" 2022. године, у категорији пројеката сарадње средње величине. То показује да су наше компетенције, искуство и минули рад препознати као релевантни и на европском нивоу.


Рундек одушевљен зеленом оазом - Дистриктом

Обрад Шкрбић открио је још један изузетно занимљив податак о томе кога је фасцинирао овај јединствени амбијент.

- Дарко Рундек који је прошле године имао два узастопна концерта у "Фабрици", био је одушевљен окружењем, јер је близу центра града, а истовремено је својеврсна зелена оаза. То се односи и на цео Дистрикт.


Шкрбић се осврнуо на још два фестивала која организују.

- Драго нам је што смо у прилици да негујемо и сценске уметности, те се тако један од малобројних фестивала савременог плеса "Танз Платз" одржава управо у нашој организацији - истиче он. - У септембру ове године десиће се његово седмо издање, када ће се у "Фабрици" окупити млади актери на европској сцени, који ће показати нове тенденције у савременом плесу. Не могу да не поменем и Позоришни фестивал „Упад“, који смо ми покренули са циљем промовисања и популаризације позоришне уметности за младе, а све представе у програму бирају активни млади гледаоци. Оба фестивала су нам изузетно важна јер за циљну групу имају младе, што се преклапа са фокусом нашег деловања, али и због тога што су део великих европских пројеката. То значи да нам омогућавају упознавање, умрежавање и размену искустава са бројним европским, али и светским уметницима и радницима у култури. Све што учимо током реализације свих тих фестивала из године у годину значајно унапређује наш рад и квалитет самих програма.

Ово је само део садржаја које припремају у Студентском културном центру "Фабрика" током наредних месеци.

- Најдраже нам је да видимо задовољну публику, но поред тога, посебно смо поносни на то што извођачи, наши гости, истичу не само професионалност свих запослених већ и добру вољу и енергију, гостопримство и срдачност. Бићу нескроман и рећи да се то веома често дешава, што је показатељ да добро радимо свој посао - закључује Обрад Шкрбић.

Б. Павковић

Фото: В. Величковић

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести