Дизајнер Јован Тркуља уметнички директор ЕПК

НОВИ САД: Познати новосадски дизајнер Јован Тркуља биће уметнички директор пројекта „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“.  
ns2021-Jovan Trkulja
Фото: Jovan Trkulja, foto: Fondacija "Novi Sad 2021"

Јован Тркуља је признати креативни директор у региону, с преко 15 година искуства у културним и креативним индустријама и развијеном мрежом контаката у културно-креативном сектору широм Европе. Један је од најнаграђиванијих уметника у овој области. Поседује међународно искуство у реализацији пројеката савремене уметности, дизајна, креирања и управљања брендовима, развоју публике, стратешког планирања и развоја уметничког концепта пројекта, наводи се у саопштењу Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“, уз напомену да је Тркуља истовремено близак независној сцени, из које је и потекао, али и савременим токовима, те да је у стању да обухвати, али и сажме разноликост свих сегмената пројекта Европске престонице културе.

Подсетимо, уметнички директор је једна од најзначајнијих позиција у креирању и спровођењу пројекта ЕПК – јер је, између осталог, његов задатак да, у сарадњи са Уметничким саветом, стане иза целокупне селекције уметничких програма који ће бити реализовани под окриљем пројекта „Нови Сад 2021“.

По речима Немање Миленковића, директора Фондације „Нови Сад 2021”, следећи корак је да се, уз уметничког, изабере и програмски директор пројекта.


Аутор визуелног идентитета „Нови Сад 2021”

Јован Тркуља је лане победио на конкурсу за идејно решење визуелног идентитета пројекта „Нови Сад 2021”.

Јован Тркуља је успео да обједини у логотипу назив пројекта, слоган и програмски концепт. Са друге стране, логотип има изражену европску димензију - применљив је на свим европским језицима. Коначно, успео је да сам лого учини партиципативним. Свако ће у њему прочитати оно што је њему најважније, навео је Миленковић.


Потом је потребно поново пречешљати апликациону књигу, тзв. бид бук, и видети шта се од тамо наведеног скраја и прекраја, шта повезује, шта може да се реализује а шта не. Европска комисија тржи од нас да се ми држимо бид бука у смислу поштовања слогана и основног концепта, али не и да се слепо држимо свега што је у програмском смислу тамо наведено. Јер, подсетићу да актуелни бид бук чини скуп пројектних идеја, код којих нису дефинисани сви продукцијски елементи. Другим речима, то што се неко с одређеном идејом, за коју је испројектовао толико и толико пара, нашао у бид буку, не значи да је та прича занавек закуцана, већ итекако има простора за разраду детаља. Илустреације ради, Фестивал Нео, који је пре неколико дана имао своје нулто издање, утемељен је на четири-пет идеја из бид бука како би се дефинисала једна. У сваком случају, жеља нам је да негде до краја године детаљано пређемо целу апликациону књигу и кренемо да радимо на кројењу завршне верзије програма, с који бисмо се представили 2021. године, појашњава Миленковић.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести