Додељене стипендије из Фонда Меланије Бугариновић

НОВИ САД: У новосадској Градској кући јуче су званично додељене стипендије из Фонда „Меланија Бугариновић и ћерка Мирјана Калиновић Калин”, односно десет младих вокалних уметника и двојица пијаниста - корепетитора, добијаће у школској 2019/2020. години из Фонда 20.000 динара месечно.  
m
Фото: novisad.rs

На темељу конкурса и потоње оцене стучне комисија, коју су творили професорка београдског Факултета музичке уметности Анета Илић, пијанисткиња Рита Кинка и диригент Микица Јевтић, стипендије су добили Жељана Даниловић, Бранислав Глоговац, Јована Ковачевић, Александра Коцић, Сташа Стајић, Милош Цветановић, Ермин Ашћерић, Мариа Кузмина, Сара Павловић, Александра Ушумовић, Стефан Панкалујић и Лазар Лазаревић.

Имена светског гласа, која су својевремено такође била стипендисти Фонда, представљају велику обавеза за ове младе уметнике, али и велику предност, јер ће у свом развоју увек моћи да рачунају на колегијалну подршку тих данас великих звезда, рекао је председник Управног одбора Фонда „Меланија Бугариновић и ћерка Мирјана Калиновић Калин”, декан АУНС проф. Синиша Бокан, уз напомену да ова престижна стипендија представља и пример истинског добротворства који заслужује свако поштовање.

Подсетимо, оперска дива Меланија Бугариновић (1903-1986) рођена је у Белој Цркви, школу похађала у Темишвару, и била је првакиња Београдске и Бечке државне опере, док је у СНП-у гостовала 1959. и 1960...

После преране смрти ћерке Мирјане Калиновић Калин, такође такође првакињу Бечке опере која је због болести морала да прекине каријеру 1957. а умрла је 1975, Меланија Бугариновић се обратила тадашњем председнику новосадске општине Јовану Дејановићу сопштивши му жељу да сву своју покретну и непокретну имовину поклони Новом Саду, предложивши оснивање Фонда за развој младих вокалних талената.

Уговор о поклону закључен је 30. марта 1978. године , да би сам Фонда „Меланија Бугариновић и кћерка Мирјане Калиновић Калин“ био фопрмиран у априла 1989.  Средства Фонда користе се за стипендирање ученика вокалног смера Средње музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду, студената АУНС, музичког одсека вокалног смера и пијаниста - корепетитора, као и организовање манифестација вокланих уметника у области уметничке музике.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести