Древни мексички списи у Институту Сервантес

БЕОГРАД: Водећи публику на јединствено путовање кроз далеку прошлост Мексика, изложба фотографија "Мексички кодекси: успомене и сазнања" биће отворена 19. новембра у Институту Сервантес у Београду, најавили су оргнизатори.
meksicki spis
Фото: cultura.cervantes.es

Од загонетних претколонијалних списа преко ботаничких сазнања до друштвеног уређења, Мексички кодекси представљају један од најзначајнијих извора који нас приближава древним културама са тог подручја.

Када је 1197. године Унеско основао регистар "Памћење света", међу првим уписима нашли су се управо ови кодекси, што додатно говори о њиховом значају за цело човечанство.

Они се данас чувају у Националној библиотеци за антропологију и историју у Мексико Ситију, а београдска публика моћи ће са њиховим садржајем и значајем да се упозна кроз изложбу фотографија коју организује Амбасада Мексика у Србији.

Мексичке кодексе чине 93 оригинална документа и 68 факсимила. Иако већина списа потиче из XVI века, чак и данас многа друштва посежу за њима као за историјским извором, правном подршком и симболом идентитета.

Уочи отварања изложбе у Свечаној сали Института Сервантес биће представљен "Основни наватл -српски речник" Игора Секе, који је објавила издавачка кућа Прометеј. Наватл, односно астечки језик, био је распрострањен широм Мексика све до уништења Астечког царства.

Данас га и даље активно говори више од милион и по људи, а из тог језика порекло воде неке од широм света распростањене речи као што су чоколада, какао, чили, авокадо...

О поменутом речнику овом приликом говориће др Слободан Новокмет из издавачке куће Прометеј и др Младен Стајић, пријатељ аутора.

Након тога, изложба "Мексички кодекси: успомене и сазнања" биће свечано отворена у галерији Института Сервантес, уз стручно вођење кроз поставку и неколико традиционалних мексичких изненађења.

Београдска публика моћи ће да погледа изложбу до 1. децембра.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести