Две изложбе у Културном центру Новог Сада

У Културном центру Новог Сада отворене су две нове изложбе. У Малом ликовном салону на Булевару Михајла Пупина своје нове радове на изложби под називом “Изуметнине” представља Даница Митровић.
slikarstvo pixabay
Фото: pixabay.com

Са минијатура прешла је на велика платна, а Славко Николић пишући о изложби указује да ауторка с лакоћом влада бојама. Као да између природе и објеката не постоји линија раздвајања на њеним радовима и као да природа жели назад оно што јој је одузето. Уз то она креира разноврсне композиције објеката од комадића метала, керамике, коже, стакла и дрвета пронађених негде на тавану, у подруму, на обали реке или шеталишту. Нађеним предметима склопљеним у тродимензионални колаж даје нову сврху, нови живот, стварајујћи фантастичан накит на коме је свака перла руком осликана.

Даница Митровић (Зрењанин, 1953) до сада је имала 13 самосталних изложби и учествовала на 181 колективној, као и бројним ликовним колонијама. Награђивана је више пута. Члан је СУЛУВ и УЛУС од 2009. Изложба траје до 13. новембра.

У Ликовном салону у Католичкој порти приређена је изложба слика “Пловци” Дарка Аћимовића. Представљајући ову нову поставку Јелена Јевтић указује да ове слике имају јасну тему – шарене пловке различитих облика, величина и материјала. Уметник користи кратке потезе четкице када осликава платно. Наноси боје су богати, тешки и пуни. Код осликавања пловака потпуно супротно. Линије су прецизне, а наноси неупоредиво оскуднији. Управо због контраста између, око посматрача само бира на чему ће се задржати. Палета боја – небројено велика. И баш као код правог риболова оставља се све сувишно, наталожено, налепљено, покупљено, присвојено. Остају само пловци и њихово непрекидно играње по води.

Дарко Аћимовић (1991) је завршио Средњу уметничку школу у Ужицу као вајар, а потом уписује сликарство на Академији уметности у Новом Саду. Излагао је широм света, где је и награђен за изузетан рад и допринос савременој уметности, а међу признањима је и бронзана медаљу на међународној изложби у Културном центру Сао Паула у Бразилу. Живи у Београду, члан је УЛУС-а и УВУУ-а. Изложба ће бити отворена до 13. новембра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести