Две изложбе у Новом Саду: Рељефи и скулптуре

Две нове изложбе које се отварају вечерас обогатиће културну понуди на ликовној сцени Новог Сада.
KCNS
Фото: КЦНС

У питању су поставке две вајарке млађе генерације које представљају своје нове радове. У Ликовном салону Културног центра Новог Сада (Католичка порта 5) вечерас у 19 часова биће отворена изложба Тамаре Драган. Рељефи ове уметнице из циклуса “Сурфаце спаце” се могу посматрати на два начина: као самосталани циклус који се бави вузуализацијом проблематике површина у рељефу и скулптури, плошности и рефлексије, али и као природни наставак претходних радова на тему односа простора у скулптури. Тамара Драган (Бела Црква, 1990) је завршила основне студије вајарства на Академији уметности у Новом Саду у класи Гордане Каљаловић 2013, а затим 2016. мастер студије вајарства, у класи Томислава Тодоровића. Учествовала је на више групних изложби и ликовних колонија и приредила две самосталне изложбе. Поставка се може погледати до 25. априла.

У Галерији СУЛУВ-а (Булевар Михајла Пупина 9) вечерас у 20 часова биће отворена изложба скулптура “Преобликовање дрвета” Исидоре Миљанић. У фокусу ове уметнице су апстрактне форме, сачињене углавном од два елемента, дрвета и стакла, који се убацује по принципу зацељивања. Како објашњава уметница при томе користи дрво које је већ труло, или је само пало па је морало бити исечено, а затим га преобликује и након неког времена враћа у своје првобитно станиште како би наставило својим током. Како би више истакла особине дрвета уводи и други материјал, попут стакла.  Кроз радове, како указује жели да укаже на значај природе, али и упозорава на њено уништавање .

Исидора Миљанић (Врбас, 1994) студије вајарства је завршила је 2017. на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Томислава Тодоровића. Тренутно је на мастер студијама вајарства на Академији уметности у Новом Саду, у класи професорке Мирјане Благојев. До сада је имала две самосталне изложбе и учествовала на више колективних. Изложбаће трајати до 19. априла.   

Н. П. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести