Двоје новосадских уметника на симпозијуму о савременој уметности: Едиција идентитета

У аустријском месту Ослип (регија Бургенланд) одржан је с од 22. до 31. августа симпозијум савремене уметности „eu art network”, 19. по реду, у чијем раду је учествовало 19 уметника из Словеније, Мађарске, Немачке, Румуније, Аустрије, Италије и Србије.
Jelena Đurić
Фото: Rad Jelene Đurić, foto: Printscreen

Међу њима су били и новосадски уметници Јелена Ђурић и Данило Вуксановић. Тема овогодишњег симпозијума је наслоњена на чувену сентенцу Вилијема Шекспира да су „људи жртве сопственог идентитета”. На тим темељима су уметници, који се служе различитим медијима, од класичне штафелајне слике, видеа, перформанса и књижевности, радили на сопственим пројектима који су заправо могућа виђења идентитета с којим се савремени човек/стваралац сусреће.

Јелена Ђурић је тако урадила две слике већег формата на којима доминира гестуалан потез црвене и љубичасте боје на рустичној вишеслојној подлози. Данило Вуксановић је, пак, извео инсталацију под називом  „Транспарентна едиција“, која се састоји од две уметничке заставе, слике и столице. У овим радовима видљиво је присутво елеманата рукописа као својеврстан одговор на тему симпозијума.

Фото: Ilustracija Danila Vuksanovića, foto: Printscreen

Изложбу, на којој је презентовано 26 радова, 30. августа је отворио градоначелник Ослипа Стефан Бубич. Селектор и кустос изложбе је Волфганг Хорват. Изложба ће у наредном периоду гостовати у неколико градова у Немачкој и Аустрији, док ће 1. децембра ове године новосадска публика имати прилику да је види у Културној станици „Свилара”. Подсетимо, у претходним сазивима симпозијума савремене уметности из Новог Сада су учествовали Маја Ердељанин, Данијел Бабић, Моника Сигети и Јелена Бјелица.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести