ЕКСКЛУЗИВНО Светско извођење дела "The Knock" НОВОСАЂАНКЕ Александре Вребалов у Синсинати опери

У Синсинати опери  23. јуна премијерно ће сценски бити изведено дело „The Knock” новосадске композиторке Александре Вребалов.
1
Фото: Синсинати опера/Промо

Ауторка либрета је Дебра Бреворт, која је фокус своје приче ставила на жене војника који су отишли у рат: „Пет жена се сваког дана окупља како би пружиле подршку једна другој док су њихови мужеви у бази у Ираку, У Фалуyи. У међувремену, млади поручник креће на дуго путовање до тог места њиховог састајања са задатком да саопшти вест о смрти војника. Али чији је муж погинуо? Поручник долази до врата и куца: застрашујућа је то објава смрти.... The Knock истражује шта морају да поднесу вољени оних који служе. Заснована на годинама интервјуа са стварним супружницима америчких војника, ова нова опера прича драматичне приче о херојству које се често не примећује”, наводи се у најави опере.

– Диван је осећај крочити у ову величанствену оперску институцију, Синсинати оперу, поготово као композитор дела које баш ту има светску премијеру – каже ексклузивно за „Дневник” Александра Вребалов.  – Синсинати опера је друга најстарија оперска кућа у Сједињеним Америчким Државама, после њујоршког Метрополитена, и радимо у условима где се инсистира на највишим стандардима професије. То је за мене велика част и остварење сна! 

Фото: Приватна архива

Опера “The Knock” је, иначе, настала као поруџбина Глимерглас фестивала и Синсинати опере, захваљујући сарадњи директора тих двеју институција Франческе Замбело и Еванса Миразеса. Дело је првобитно премијерно требало да буде изведено управо на фестивалу, и то 2021. године, али су пандемијски изазови пресудили да се поставка за публику одложи, мада је опера у међувремену снимљена. Сада су се коначно стекли услови да у оквиру Летњег фестивала, који традиционално организује Синсинати опера, заживи и на сцени. Интересовање публике је при томе изузетно: прва три извођења (23. јун, 27. јун и 2. јул) су већ распродата, а карта више се тражи и за још три представе планиране за прве дане јула.

– На премијери ће бити присутне и неке од особа чије су истините животне приже инспирисале ову оперу, а које никада нисам уживо срела – открива нам Александра Вребалов.  – Посебно ми је драго и да игром случаја радим са све-женским креативним тимом: либретисткињом Дебром Бреворт, редитељком Алисон Мориц и диригенткињом Стефани Роудс Расел, јер опера прати драматичне судбине жена далеко од фронта.  Процес материјализације карактера из партитуре на позорницу је органски, креативнан и хармоничан, што је већ само по себи успех за било коју сложену и емотивно захтевну продукцију. 

Фото: Приватна архива

Улоге су поверене тенору Арманду Контрерасу, мецосопранима Бриани Елизи Хантер и Стефани Санчез, те сопранима Мери-Холис Хендри, Фелисити Томкинс и Ерин Кејси. „Узбудљив и прелепо исплетен комад... The Knock успева да буде много тога о?едном, и пун поштовања и осуђујући, и унутрашња и оперска драма... све док концизно приказује компликовани живот оних који су остали”, пише у првој критици, која се уочи премијере појавила у америчком часопису „Opera News”.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести