Формиран Програмски савет Фондације „Др Шпиро Матијевић“

Под окриљем Фондације „Др Шпиро Матијевић“ формиран је Програмски савет, у саставу: диригент Дејан Савић, књижевници Селимир Радуловић (председник), др Зоран Ђерић и мр Ненад Шапоња, и филозоф Драгољуб Којчић.
2
Фото: Промо

На конститутивној седници овог тела утврђен је и програм предстојећих Дана Шпире Матијевића, којима ће, од 24. до 26. фебруара 2023, бити обележено осамдесет година од рођења и три деценије од смрти овог истакнутог српског писца, преводиоца и педагога.

Шпиро Матијевић је рођен 24. фебруара 1943, у Колашцу, месту у општини Книн. Магистрирао је и докторирао на сарајевском Филозофском факултету, да би потом радио као професор књижевности и филма на Педагошкој академији Универзитета у Тузли. Писао је поезију, прозу, књижевну критику, есеје, студије и преводио са словеначког, немачког и руског језика. Објављивао је у бројним књижевним часописима: Летопису Матице српске, Пољима, Књижевној речи, Градини, Улазници, Мосту... те листовима „Ослобођење” и „Дневник”. Међу његова најзначајнија дела убрајају се приповетеке Сунце у процјепу, књига песама Свјетлост и нада, те роман Прогонства. Трагично је изгубио живот 1993, у Тузли . „Шпиро Матијевић је спадао у ред оних ретких изабраника духовне чистоте и непоткупљиве озбиљности који, у животу, трагају yа милошћу само две ствари - свога хлеба и своје уметности!”, речи су Селимира Радуловића.

Фото: Фондација „Др Шпиро Матијевић“

Дани Шпире Матијевића почеће 24. фебруара 2023, у 12 часова, у Матици српској, свечаним уручењем награде за најбољу књигу у 2022. години, која носи име овог изузетног литерате. Лауреату Награде Др Шпиро Матијевић, о којем ће одлучивати жири у саставу: Иван Негришорац (председник), проф. др Александар Јерков и Селимир Радуловић (чланови), припашће пригодна Повеља и новчана награда у износу од 15.000 евра. Ово књижевно признање до сада су добили академик Матија Бећковић, Ђорђо Сладоје, Милован Данојлић, Веселин Марковић и проф. др Јован Делић.

Манифестација се наставља у суботу, 25. фебруара, у 12.00, научним скупом у Матици српској, при чему ће у фокусу 15 књижевних критичара и теоретичара бити не само прозна дела и поетски опус Шпире Матијевића, већ и његов мање истражени преводилачки и критичарски ангажман. Истог дана у Галерији Матице српске премијерно ће бити представљен играно-документарни филм Светлости и сенке о великом српском сликару Сави Шумановићу, чија је животна судбина умногоме наликовала на Матијевићеву.  Ово остварење је режирао проф. Драгољуб Елчић, декан Академије уметности у Београду, а копродуценти су филмска кућа „Ramonda Production” и Културни центар Војводине „Милош Црњански”.

Дани Шпире Матијевића биће затворени у недељу, 26. фебруара, у 19 часова, свечаним концертом у Српском народном позоришту. На програму ће бити дела Јосифа Маринковића, Стевана Стојановића Мокрањца, Исидора Бајића, Александра Вујића... која ће изводити Хор Опере Српског народног позоришта, под управом Весне Кесић Крсмановић, Мушки хор „Источник”, којим ће дириговати Дијана Цветковић, као и вокална солисткиња Даница Црногорчевић, док ће одабране стихове и изводе из прозе др Шпире Матијевића казивати глумци најстаријег српског професионалног театра.

Манифестацију организује Фондација „Др Шпиро Матијевић“ у сарадњи с Матицом српском, Српским народним позориштем и Културним центром Војводине „Милош Црњански”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести